Тернополяни дуже шанують і дбають про військових моряків, які служать на протичовновому корветі, що носить ім’я їхнього міста. Щойно цей корабель спустили на воду, як тернополяни одразу ж узяли над ним шефство. Корветівці завжди були бажаними гостями обласного центру. Коли цього року російські окупанти захопили бойове судно в Криму, тернопільська місцева влада та громада організували для майже 50 членів особового складу корабля реабілітаційний курс у найкращому санаторії області. А згодом урочисто біля пам’ятника князю Данилові Галицькому проводжали моряків на нове (сподіваємося, тимчасове) місце служби — в Одесу. З часом делегація краю відвідала з подарунками цих та інших українських моряків на військово-морській базі у Південній Пальмірі.

Молоді тернополяни взялися до роботи, аби за певний час величезну стіну прикрасило  зображення корвета «Тернопіль» і прапор Військово-Морських сил України. Фото Ольги ВЕРБИЛО

Тепер же корвет «Тернопіль» з прапором Військово-Морських сил України завітав до тернополян. Щоправда, лише на малюнку у майже 15 квадратних метрів. Активісти молодіжного крила обласної організації партії «Удар» разом із художниками мистецького проекту «Just Art» Олександром Шурою та Павлом Петригою долучилися до проведення в Тернополі всеукраїнської акції «Українська молодь — українському флоту». Міська рада дала дозвіл на те, щоб творчі юнаки і дівчата зробили величезний малюнок-графіті на стіні, до якої ведуть сходи центральної алеї гідропарку «Топільче». Спочатку учасникам проекту довелося білою фарбою замалювати непривабливі, а то й непристойні написи, що роками залишали тут усілякі «писаки» та «мазальники».

Художник-дизайнер Олександр Шура розробив ескіз нової настінної картини. Корвет «Тернопіль» молоді митці зобразили у три чверті, завдяки чому в перехожих створюється враження, ніби він пливе на них. Автори графіті кажуть, що в такому ракурсі бойове судно має найбільш ефектний вигляд. Дуже складно було точно зробити відмітку самого корвету та відтворити деталі, які дали б змогу досить точно передати сукупність визначальних властивостей військового корабля.

Мальоване судно вже набирає хід

Принагідно зазначити, що учасники як тернопільської, так і всеукраїнської акцій мали на меті не лише малюнок — вони звернуться до глави держави з проханням повернути святкування Дня Військово-Морських сил України у першу неділю липня, як це було до 2011 року, відмінивши ганебну ініціативу попередньої влади, яка змусила українських військових моряків відзначати своє професійне свято наприкінці другого літнього місяця разом із російськими флотівцями.