З 1 квітня 2015 року набувають чинності зміни до законодавства щодо виплат «науковим» пенсіонерам, які продовжують працювати.

— Якщо вони у цей час обійматимуть посади науковців, державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів, раніше призначені наукові пенсії виплачуватимуть у розмірі 85% суми, обчисленої відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або, як її називають, трудової пенсії.

Якщо ж ці люди працюватимуть на інших посадах, пенсію їм виплачуватимуть у розмірі 85% від наукової, — пояснила заступник директора департаменту пенсійного забезпечення ПФУ Олена Охріменко.

І додала, що у будь-якому разі після звільнення з роботи наукову пенсію поновлять і виплачуватимуть у повному розмірі, який було визначено до 1 квітня 2015 року. Отже, законодавство не передбачає перерахунку таких пенсій у бік зменшення після припинення роботи та остаточного виходу на заслужений відпочинок.

Наприклад наукову пенсію призначили у 2009 році в розмірі 90% заробітку науковця; вона на 31 березня 2015 року становить 2915 гривень.

Варіант 1. Пенсіонер працює на посаді науковця.

З 1 квітня виплачуватимуть 85% пенсії, обчисленої відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

1968 гривень х 85% = 1672,80 гривні, де 1968 — розмір пенсії, обчисленої відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або трудової пенсії.

Варіант 2. Пенсіонер працює на іншій посаді.

З 1 квітня виплачуватимуть 85% наукової пенсії: 2915 гривень х 85% = 2477,75 гривні.

Після звільнення з роботи та остаточного виходу на пенсію у термін, який така людина визначить для себе сама, виплату пенсії поновлять у повному розмірі — 2915 гривень.

— Науковим пенсіонерам, які вирішили залишитися працювати на будь-яких посадах, абсолютно немає потреби звертися в органи Пенсійного фонду особисто для цього перерахунку. Його зроблять фахівці ПФ автоматично за матеріалами пенсійних справ цих людей, — наголосила Олена Охріменко.

Вона також пояснила, що науковцю, якому вже нарахували наукову пенсію, а він після цього залишився працювати на науковій посаді, також не потрібно додатково звертатися у ПФ, аби йому розрахували трудову пенсію, щоб отримувати від неї 85%. Адже в матеріалах пенсійних справ є всі необхідні для обчислення трудової пенсії документи. Тож органи ПФ з 1 квітня 2015 самостійно зроблять цей розрахунок.

Якщо ж науковець, який вже перебуває на заслуженому відпочинку, нині є учасником АТО, наукову пенсію він отримуватиме у повному обсязі.