В Україні в органах соціального захисту взято на облік понад мільйон внутрішньо переміщених осіб (переселенців), які були змушені тимчасово покинути свої домівки через анексію Криму Росією та дії проросійських терористів на окремих територіях Донецької і Луганської областей. На підконтрольній українській владі територіях вони отримують соціальний захист, медичну та юридичну допомогу, а також здобувають освіту.

Учасники брифінгу:представники п'яти міністерств.

На черговому брифінгу щодо соціального захисту переселенців, який відбувся у вівторок, 31 березня за участі представників п’яти міністерств, було проінформовано, що наразі на облік взято 1,195 мільйона громадян, які підпадають під цю категорію.

Українська влада здійснює переселенцям оплату на проживання та оренду житла. У березні 2015 року урядом прийнято рішення про збільшення розміру такої допомоги для людей з обмеженими можливостями.

Усі громадяни, які переїхали у безпечні регіони України отримують медичну допомогу за місцем тимчасового проживання. Представник Міністерства охорони здоров’я повідомив, що серед внутрішньо переміщених осіб народилося понад три тисяч дітей і всі мами та немовлята отримують належну медичну допомогу.

Урядовці підкреслили, що школярі та студенти з окремих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим мають змогу навчатися за межами рідних населених пунктів, а також створені всі необхідні організаційні умови для вступу абітурієнтів до вишів.

За словами представника Міністерства науки і освіти, уряд пішов не безпрецедентні спрощення усіляких бюрократичних процедур в освітній сфері. Зокрема, в онлайн-режимі відбувається реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання, екстернат та інші тестування, щоби всі діти вчасно отримали шкільні атестати і могли продовжити навчання.

Також в уряді наголошують, що максимально спрощено процедури реєстраційних дій, оформлення різноманітних документів для громадян України з тимчасово окупованих територій в будь-якому іншому підрозділі Міністерства юстиції на всій території мирної України.

Прес-служба Кабінету Міністрів України