КОНТРОЛЬ

Який комфорт, таке й навчання

Всеукраїнську селекторну нараду за участі керівників обласних державних адміністрацій віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул розпочав із застереження: «В регіонах, які ще не стабілізували тарифи на житлово-комунальні послуги, уряд вживатиме жорстких заходів. У кожній області працюють робочі групи. В разі виявлення порушень, вони звертаються до Держцінінспекції, Антимонопольного комітету, органів прокуратури». Ці заходи допомогли скасувати підвищення цін у 20 населених пунктах. Зокрема в смт Турбів на Вінниччині — на послуги з водопостачання та водовідведення, у місті Брянка на Луганщина — на теплову енергію, в місті Березне на Рівненщині — на послуги з утримання будинків і споруд.

Потрібно йти шляхом країн Східної Європи, аби підвищити якість комунальних послуг: модернізувати обладнання, впроваджувати енергозберігаючі технології та залучати в галузь інвестиції. Основна ж тема наради стосувалася створення нових дошкільних закладів, повернення будівель дитсадків, які використовують не за призначенням, до системи дошкільної освіти. Йшлося і про створення в регіонах електронної Єдиної бази даних реєстрації в дитсадках, підготовку загальноосвітніх навчальних закладів до нового навчального року та їх роботи в осінньо-зимовий період.

За словами Олександра Вілкула, ставлення більшості дітей до навчання безпосередньо залежить від комфорту в школах. Відповідальність за це лежить на плечах керівників регіонів, міст, районів. «1 вересня люди підуть на свято Першого дзвоника і мають пересвідчитися, що всі роботи виконано якісно, — сказав Олександр Вілкул, додавши, що нині на завершальній стадії роботи в 19,5 тисячі шкіл. У 15% закладів середньої освіти (2,3 тисячі) проведено капітальний ремонт, 85% шкіл уже готові до навчального року (17 тисяч).

«Окрім того, цьогоріч відкриють 13 нових шкіл. 1 вересня — 11 в Івано-Франківській, Київській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Рівненській областях та Києві. Дві інші відкриють до кінця року на Донеччині та Житомирщині», — поінформував присутніх віце-прем’єр.

В чотирьох тисячах шкіл оновлять харчоблоки, а в трьох тисячах — спортзали. Делікатніше питання — облаштування шкіл внутрішніми санвузлами. Понад тисяча вже встановлено, до кінця року з’явиться ще тисяча санвузлів, а 2014-го — майже 1200.

Надання якісної дошкільної освіти віце-прем’єр назвав одним із ключових елементів соціалізації дитини. «Цього року буде створено 60 тисяч нових місць у дошкільних навчальних закладах. За 7 місяців цього року їх з’явилося 17 тисяч. Протягом 2013—2014 років заплановано створити 100 тисяч таких місць», — навів він конкретні дані.

Мають відновити роботу закладів, які за певних причин не працювали. На базі малокомплектних шкіл поступово запрацюють навчально-виховні комплекси за типом дитсадок-школа.

Олександр Вілкул наголосив: «Із січня цього року повернуто 23 приміщення дитсадків, які використовували не за призначенням, на понад 1,5 тисячі місць. До кінця року планується повернути ще 39 будівель, що дасть додаткових 3 тисячі місць».

До кінця 2013-го країна матиме й 28 нових дитячих садків майже на 2,5 тисячі місць. Реконструюватимуть 185 дитячих навчальних закладів, а до Дня знань запрацюють 87 навчально-виховних комплексів дитсадок-школа.

Наступне нововведення — впровадження Єдиної електронної бази реєстрації дітей у дошкільні навчальні заклади (На Дніпропетровщині, Харківщині, в Києві та Севастополі вже можна через Інтернет обрати дитячий садок чи записатися до нього). А завдання регіонів — створити в кожному дитсадку кожної з областей власні сайти. Міністр освіти і науки Дмитро Табачник додав, що до 24 серпня слід остаточно завершити роботи в кожному навчальному закладі, надавши вчителю тиждень на ознайомлення з навчальним планом та підручниками. Наостанок він звернувся до Олександра Вілкула: «Університети, професійно-технічні училища, школи скаржаться на затримки проходження коштів у казначействах. У серпні слід узяти це питання під особливий контроль».