РОЗШИРЕНЕ СПРИЙНЯТТЯ. Досі кияни,  мандруючи новим Гаванським мостом з Подолу на Оболонь чи  у зворотному напрямку, мали змогу милуватися лише одним «цінним експонатом» —  недобудованим  Подільсько-Воскресенським  переходом, збиткування над яким не витримав навіть відомий на всю країну плавучий кран «Захарій».

А нам куди? Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Та наприкінці цього тижня  неподалік мають намір відкрити новий об’єкт вуличного мистецтва. Йдеться про справжню сучасну арт-галерею під Гаванським мостом, обладнану коштом інвесторів.  Роботи-піонери  на сірих бетонних стінах стали з’являтися ще у вересні. Приміром київська художниця Тетяна Пиріг зобразила незвичайних персонажів, схожих на водяників, які живуть на причалі своїм життям — носять цеглу, грають на музичних інструментах, подають сигнали кораблям, підтримують чистоту і порядок. Крім цього, під ногами перехожих «виросли» 3D сходи, що йдуть прямо на стіну. На віртуальній доріжці   вже полюбили фотографуватися молодята; подобаються вони й малим киянам, які зазвичай прогулюються  набережною з батьками. 

Галерею обіцяють охороняти від вандалів, а відвідувати її можна буде навіть уночі, вхід до мистецького осередку буде безкоштовним, натомість бажаючим провести свій  захід доведеться платити. Щоправда київські галеристи скептично ставляться до ідеї, мовляв, місту потрібен великий центр сучасного мистецтва, і не один. Та головне — не де виставляти, а що виставляти. Якщо це буде несмак, то міст не допоможе.