В Україні зафіксували нові спалахи африканської чуми свиней (АЧС). 28 липня її виявили на свинокомплексі в смт Калита Київської області, де утримували 61,2 тисячі свиней. А вчора — у приватному секторі в селі Лісове Чернігівської області. Про це вчора на брифінгу в Кабміні повідомив заступник голови Держветфітослужби Олександр Вержиховський.

«Служба постійно нагадує підприємцям про систему безпеки: на промислове виробництво зась стороннім, має бути санпропускник, ніхто із працівників не повинен тримати свиней удома. Нині розслідують, як на свинокомплекс потрапив вірус. Усіх тварин знищують — є безкровний метод з подальшим спалюванням чи захороненням із застосуванням хлорки на глибину не менш як два метри. Не існує жодного профілактичного заходу чи лікування вже хворих свиней», — каже Олександр Вержиховський.  За його словами, з моменту виявлення хвороби було виставлено міліцейські пости і на автомобільних, і на польових дорогах. Заборонено вивозити свиней живих і продукцію з їхнього м’яса. У радіус трикілометрової зони, де, за інструкцією, мають знищити всіх свиней, домогосподарства не потрапляють. Обмеження руху транспортних засобів не буде, вони проїжджатимуть через дизбар’єр. 

Питання компенсацій господарству, як зазначає Олександр Вержиховський, вирішуватимуть після проведення розслідування. Посадовець допускає, що тварини були застраховані. «У населення проводити відповідні заходи без відшкодування не можна. Комісії з представників громади, ДСНС, ветслужби за участю власника мають складати акт, за яким відбуватиметься компенсація. Зазвичай це роблять за рахунок місцевого бюджету», — пояснює він. І закликає державні адміністрації, надзвичайні державні протиепізоотичні комісії в регіонах поставити питання, що стосуються ситуації з АЧС, на дуже жорсткий контроль.   

Олександр Вержиховський каже: із 2012 року в Україні зафіксовано 32 випадки АЧС, 16 з яких — у дикій фауні. На сигнали оперативно реагують спеціалісти бригади швидкого реагування, які доставляють проби в діагностичну лабораторію, де за 4—6 годин завдяки суперсучасному обладнанню видають результат. А ще про кожний такий випадок служба протягом доби-півтори повідомляє Міжнародне епізоотичне бюро, щоб показати, що країна, коли ця біда з’являється,  діє прозоро, за інструкцією, аби не нашкодити своєму експорту.

Він також повідомив, що з огляду на брак коштів на дезинфекційні засоби, засоби діагностики, спецодяг уряд дозволив перерозподілити 45 мільйонів гривень бюджетних коштів, якими розпоряджається Мінагрополітики. А ще на ухваленні в Кабміні перебуває рішення щодо депопуляції дикого кабана в Київській, Чернігівській, Рівненській, Житомирській, Сумській областях.

ДОВІДКА «УК»

Вірус африканської чуми повністю безпечний для людини, навіть якщо з’їсти шматок сирого зараженого м’яса. Вірус вражає тільки свиней. Вони можуть заразитися від уже хворих тварин, через корми тощо.

Фахівці кажуть, що і споживачі мають допомагати боротися з поширенням вірусу: не купувати м’яса і м’ясних продуктів на стихійних ринках.