Тернопільська міська рада звернула увагу на соціальну складову у своїх фінансових справах, зокрема в прийнятті головного кошторису обласного центру. Вдумливо підійшла до безпосереднього застосування нових змін у податковому та бюджетному законодавстві. У місті скористалися можливостями, які надав уряд та Верховна Рада України для органів місцевого самоврядування визначати самостійно певні пільги й ставки податку.

Нині багато стріл випущено у ЗМІ та й у суспільстві щодо запровадження нового податку на нерухомість для фізичних осіб, де в категорію заможних потрапили власники квартир площею понад 60 квадратних метрів. Міський голова Сергій Надал каже, що по суті це податок на кожного мешканця. Адже чи не більшість тернополян проживає в панельних будинках, та в «хрущовках» у дво-, трикімнатних квартирах, які мають понад 60 квадратних метрів (64—67). Тож міська рада вирішила збільшити пільгову площу до 70 квадратних метрів для квартир, а для будинків залишити на рівні 120 квадратних метрів. Переглянула й ставку податку. Як відомо, законодавець визначив її у розмірі 2%. Тернопільські  депутати зменшили її до 1%.

Запровадили і пільгу зі сплати податку на нерухомість для учасників Антитерористичної операції та їхніх сімей.

Залишили на рівні торішнього також податок і плату за землю, хоча збільшити їх тепер законодавець дав право органам місцевого самоврядування. Підприємства, установи, організації комунальної власності, серед яких школи, дитячі садочки, спортивні заклади, отримали пільги зі сплати за землю.

Головний кошторис нинішнього року назвали бюджетом розвитку. Він на 23% більший, ніж торік. Очільник міста запевняє, що вперше за багато років є можливість спрямувати значні суми коштів у житлово-комунальну галузь, суттєво збільшивши обсяги капітальних і поточних ремонтів. Заодно можуть гарантувати всім працівникам бюджетних установ забезпечення заробітної плати, оплату за енергоносії та передбачили кошти на капітальні видатки для цих закладів.

Також у бюджеті обласного центру закладено понад два мільйони гривень на заходи, пов’язані з обороноздатністю та дотриманням громадського порядку в Тернополі. Кошти спрямовуватимуть на своєчасне оповіщення тернополян, ремонтно-відновлювальні роботи в приміщеннях пунктів оборони населення міста, придбання предметів індивідуального захисту й самооборони, паливно-мастильних матеріалів тощо.

Принагідно зазначити, що в Тернополі вирішили зберегти цього року й безкоштовний проїзд в електричному транспорті для всіх пільгових категорій, а також залишити вартість проїзду півтори гривні.