ІННОВАЦІЇ 

Вперше держава виділила Інституту ім. М. Амосова кошти на виправлення вад серця дітей без розрізу грудної клітки
 

У Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова відбуваються події, які багатьом навіть уявити важко.

— Чи можна пройти в палату до прооперованої вчора дитини? — запитують відвідувачі.

— Звичайно, — чують у відповідь, — але дитини там не застанете — в коридорі бавиться з однолітками у квача…

Саме так. І фантазії тут ніякої. Ще далекого 1984 року вперше в СРСР (через два роки після першої подібної операції у світі) молодий тоді науковець Юрій Панічкін провів операцію на серці без розрізу грудної клітки. Відтоді їх виконано понад чотири тисячі. Але цього замало, запевняють в інституті. Фахівці готові оперувати практично всіх дітей віком від кількох годин  і старших, які потребують допомоги.  Працювати є над чим, адже виявлено і досліджено 160 вроджених вад серця, вилікувати які можуть кардіохірурги. І значну частину — без традиційного скальпеля.

В інституті ім. М. М. Амосова виконується щороку близько 700 операцій дітям.  Дедалі  більшого  поширення тут набувають  ендоваскулярні  методи оперативного лікування дітей, коли виправляють вади серця без розрізу грудної клітки. Такі втручання є основною альтернативою «відкритій» хірургії в оперативному лікуванні багатьох вад серця. Поряд з високою ефективністю та безпечністю перевагою цього методу лікування, порівняно з відкритою операцією на серці, є атравматичність, уникнення штучного кровообігу, відмінний косметичний ефект, відсутність психологічної травми, короткий реабілітаційний період. Зокрема ендоваскулярне втручання триває 30—40 хвилин, а не 3—4 години, як традиційна операція, втричі зменшується перебування в стаціонарі, не потрібно реабілітації. Основним недоліком такого методу лікування є висока вартість необхідних для втручання виробів медичного призначення, що робить його не доступним для більшості родин. Однак в інституті протягом останніх років такі високі технології використовують, як правило, завдяки спонсорам та благодійникам.

На сьогодні в інституті проводять операції балонної дилатації (розширення) стенозу легеневої артерії, із закриття дефектів міжпередсердної та міжшлуночкової перетинки, відкритої артеріальної протоки та дилатації або стентування коарктації та багато інших. Такі втручання проводять дітям від 3 років, а також дорослим із пізно діагностованими вродженими вадами серця.

— Такі операції, — зазначив засновник української школи внутрішньосерцевої діагностики та ендоваскулярного лікування захворювань серцево-судинної системи Юрій Панічкін, — робимо вдень і вночі завдяки ентузіазму наших працівників.

Про ентузіазм Юрій Володимирович згадав не випадково. Часто операції — невідкладні.

Цього року, повідомив директор інституту Герой України Геннадій Книшів, держава вперше виділила кошти на проведення ендоваскулярних операцій дітям. Допомогу за бюджетні кошти зможуть отримати 150 маленьких пацієнтів з усіх регіонів України.

Вкотре академік Книшів наголосив на необхідності ранньої діагностики дітей. Уже на восьмому тижні вагітності досвідчений лікар зможе виявити патології. Якщо вади складні і критичні, допомога повинна надаватись у перші години життя. В інституті це готові і можуть робити.

Допомогу за бюджетні кошти вже отримали перші діти. Коли журналісти захотіли їх побачити, головний лікар інституту Сергій Стромаха відповів: «Шукайте в коридорах, там вони бігають». Кращого результату, мабуть, не буває.