Учора віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман проінспектував роботу Міжвідомчого координаційного штабу з вирішення питань забезпечення першочергових потреб людей, внутрішньо переміщених у межах України. У центрі міста в приміщенні Державної служби України з надзвичайних ситуацій діє штаб. Тут у великій залі розташувалися представники всіх міністерств. Тому для вирішення будь-якого питання людині достатньо набрати 101 або зателефонувати на урядову «гарячу лінію», щоб проконсультуватися з тим чи іншим фахівцем. Працює штаб з 9.00 до 18.00 без вихідних.

Заступник голови ДСНС Василь Стаєцький доповів Володимиру Гройсману про нинішню ситуацію.

— У штабі зосереджено інформацію про те, що відбулося впродовж доби і як ідуть справи з переміщенням людей зі сходу. Тут цю інформацію опрацьовують і передають у регіони чи органи центральної виконавчої влади, — пояснив Василь Стаєцький. — У штабі є спеціальне інформаційне табло, на якому висвітлюють дані по областях. Таким чином ми в реальному часі бачимо, скільки є переселених громадян, чи є для них вільні місця в тому чи іншому регіоні. Тож, вислухавши побажання людини, яка до нас зателефонувала щодо вибору місця переселення, ми одразу дивимося, що можемо запропонувати. Загалом усі питання вирішуємо досить оперативно. Нині маємо 4 тисячі об’єктів у резерві — це 53 тисячі місць для проживання. Тепер, згідно з дорученням, Мінрегіон робить паспортизацію цих об’єктів. З’ясовують, наскільки вони придатні для проживання, чи немає проблем з опаленням, відповідною інфраструктурою (дитсадки, школи тощо). Таку інформацію матимемо практично по кожному об’єкту.

Посадовець повідомив, що всі дані на сайті ДСНС щодобово оновлюють.

Володимир Гройсман, ознайомившись із роботою сайту, зауважив, що потрібно постійно звіряти бази даних ДСНС та Мінгрегіону, що працює в онлайн-режимі. Адже є відповідне доручення, згідно з яким чиновники областей повинні наповнювати цю базу, щоб інформація на ресурсі була розгорнутою і люди мали змогу дізнаватися про все, що їх цікавить.

Днями в ДСНС відбулася нарада. На неї запросили й волонтерські організації, яких рекомендувала Руслана Лижичко. Після наради 12 таких організацій погодилися співпрацювати з центральним та регіональними штабами.

Володимир Гройсман зауважив, що на інформаційному ресурсі потрібно створити своєрідну скриньку, через яку люди мали б могли звертатися в штаб і висловлювати свої пропозиції або зауваження.

— Зворотний зв’язок дуже важливий. Ми повинні розуміти, чого саме люди з тієї чи іншої області потребують найбільше, — наголосив Володимир Гройсман.

Василь Стаєцький зауважив, що однією з найнагальніших своїх проблем переселенці називають питання реєстрації для отримання пенсій та соціальних виплат. Володимир Гройсман повідомив, що Мінсоцполітики проводить відповідний облік громадян. Але, вочевидь, потрібно більше інформувати про це громадян. Адже насправді зареєструватися нескладно. Потрібно лишень звернутись у департамент соціального захисту на будь-якій території. Друге проблемне питання — людям доводиться витрачати чимало часу на поїздки містом від штабу до, наприклад, департаменту соцзахисту.

— Нам потрібно налагоджувати зворотний зв’язок, –— наголошує Володимир Гройсман. — Ми повинні реагувати на проблеми людей. Якщо будемо байдужі, то за це потрібно «голову знімати». Було б добре надати всю необхідну інформацію для переселенців довідковим службам на залізничних вокзалах. Вона має бути й у всіх екстрених службах (міліція, «швидка», пошта, автовокзали) — щоб людина, зателефонувавши за будь-яким екстреним телефоном, змогла отримати вичерпну інформацію.

Володимир Гройсман зауважив, що потрібно зробити ще дуже багато. «Нині робимо підрахунки, щоб визначити, скільки потрібно коштів для відновлення зруйнованого житла на сході України. Нам дуже хочеться зробити все максимально прозоро. Питання використання бюджетних грошей у такий надзвичайно складний для держави час слід вирішити таким чином, щоб кожну гривню вкладали саме туди, куди потрібно. Щоб це було відновлення, а не щось інше. В областях уже створено штаби, які опікуються відновленням, — і у Слов’янську, і в Краматорську. Робота триває».