Верховна Рада України пропонує повернути чоловічий монастир Почаївська Свято-Успенська Лавра її релігійній громаді. Про це йдеться у законопроекті №3194 від 5 вересня 2013 року, опублікованому на сайті ВР, передає УНН.

Законопроектом пропонується виключили Почаївську Свято-Успенську Лавру включно з собором Успіня Пресвятої Богородиці та Собору святої Трійці з переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

«Прийняття закону дозволить повернути культові споруди, розташовані у Кременецькому районі Тернопільської області, їх законному власнику — релігійній громаді чоловічого монастиря Почаївської Свято-Успенської Лаври, які безпідставно були у неї вилучені та передані у державну власність», — йдеться у пояснювальній записці.

Крім того, у документі зазначено, що більшість культових будівель і майна було відібрано у церкви у часи Радянського Союзу, тому повернення відповідних пам’яток культурної спадщини у власність релігійних громад сприятиме виконанню обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи.

Також, такий крок повинен забезпечити збереження, утримання та проведення ремонтно-реставраційних робіт за рахунок вищевказаної релігійної громади.