НАВЧАННЯ. На Южно-Українській АЕС пройшло щорічне планове протиаварійне тренування за системою «Аварійна готовність і реагування».

Мета тренування — перевірка готовності та відпрацювання дій керівників, оперативного персоналу та персоналу, що входить до складу аварійних груп і бригад, у разі виникнення радіаційної аварії та ліквідації її наслідків.

Такі тренування відбуваються щороку за відповідним графіком у рамках заходів з культури безпеки на українських АЕС. Із 1986-го працівники всіх ядерних установок країн — членів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) повинні дотримуватись і піднімати рівень культури безпеки. 

Під час тренування було умовно оголошено стан аварії на майданчику та введено в дію аварійний план Южно-Української АЕС. У завдання учасників заходу входила організація дій штабу керівника аварійних робіт на майданчику, напрацювання практичних навичок з виявлення та класифікації аварійної ситуації, дій з її локалізації й ліквідації, а також протирадіаційного захисту персоналу, населення та довкілля.

У тренуванні було задіяно керівний склад Южно-Української АЕС, оперативний персонал, групу інженерної підтримки, евакуаційну комісію, персонал аварійних груп і бригад: групу контролю радіаційної обстановки, бригади радіаційної розвідки, з обслуговування захисних споруд, зв’язку та сповіщення, групу санітарного контролю і дезактивації, бригаду локалізації і усунення аварій на реакторному устаткуванні, бригаду локалізації та усунення аварій на турбінному і генераторному устаткуванні, групу медичної служби.

Підбиваючи підсумки заходу, керівник тренування заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Соколов зазначив: «Тренування добре організоване, план заходу відпрацьовано повністю, персонал з поставленим завданням упорався: умовну аварію ліквідовано».

Штаб відпрацьовує дії з ліквідації умовної аварії. Фото УНІАН

ДОВІДКА «УК»

Южно-Українська АЕС розташована на берегах Південного Бугу в місті Южноукраїнськ Миколаївської області. Це відокремлений підрозділ ДП НАЕК «Енергоатом». Складова Южно-Українського енергетичного комплексу.

До енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (три атомні енергоблоки ВВЕР-1000 сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (два гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: два гідроагрегати загальною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга — гідроагрегат № 3).