За перше півріччя цього року територіальні органи Держфінінспекції не допустили зайвих витрат у сфері державних закупівель на загальну суму майже 1,6 мільярда гривень Ці дані оприлюднено за результатами роботи державних контролерів лише за запитом документів навіть без виходу їх на перевірку об’єктів.

Зокрема, через виявлені фінансові порушення скасували конкурсні торги на загальну суму більш як 1,3 мільярда. Ще на понад 263 мільйони розірвали вже укладені угоди. За даними прес-служби відомства, найбільше заощадили бюджетних коштів фінінспектори у Львівській області (462,7 мільйона, або 29,2 % загальної суми). На Луганщині також зберегли значну суму — 404,5 мільйона, на Житомирщині та Донеччині не дозволили зайве витратити відповідно 130,5 та 125,5 мільйона гривень.

Ефективність своєї роботи фінінспектори пов’язують зі своєрідною системою відбору об’єктів контролю, який проводять на підставі оцінки ризиків фінансових порушень, моніторингу ризикових операцій, інформації ЗМІ та звернень громадян за телефоном довіри Держфінінспекції.

Чималі суми контролери повернули до бюджету, змусивши винуватців відшкодувати незаконно витрачене. За півроку, перевіривши понад 18 тисяч підприємств, установ і організацій, забезпечили відшкодування втрат фінансових та матеріальних ресурсів держави на понад 673 мільйони (сума відшкодувань у попередні роки ледве перевищила 240 мільйонів). Так, завдяки фінінспекторам до бюджетних установ, організацій та підприємств надійшло майже 152 мільйони. Ще на 520 мільйонів забезпечено відшкодування і поновлення незаконних, нецільових витрат і недостач.

Порушники фінансової дисципліни не відбулися легким переляком. З початку року Держфінінспекція передала до правоохоронних органів майже 1,2 тисячі ревізійних матеріалів для належного реагування на факти порушень. За результатами розгляду цих матеріалів правоохоронці розпочали 1,3 тисячі досудових розслідувань та склали 107 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень.

Та й самі фінінспектори використали власне право на звернення до суду в інтересах держави. У І півріччі вони пред’явили 597 судових позовів на загальну суму 774,2 мільйона гривень. Окрім того, з початку року, за результатами контрольних заходів, у 2873 випадках контролери застосували штрафні санкції. За порушення фінансової дисципліни до адміністративної відповідальності притягнено 10,1 тисячі посадових осіб, до дисциплінарної — понад 2,7 тисячі, до матеріальної — 526 осіб. За вчинення правопорушень із займаних посад звільнено 471 особу.