ДЖЕРЕЛА

На Волині активно проходять заходи, присвячені 1025-річчю хрещення Київської Русі

Обласний краєзнавчий музей спільно з регіональною організацією Національної спілки краєзнавців України та Володимир-Волинською міськрадою провели Всеукраїнську наукову історико-краєзнавчу конференцію «Християнство в історії і культурі Володимира-Волинського та Волині».

Учасники конференції — науковці, освітяни, краєзнавці — два дні озвучували свої доповіді та повідомлення, присвячені археології, історії, культурі та етнографії в контексті української та світової історії, ролі християнства в життєдіяльності краю. Шістдесят авторів, на радість шанувальникам старовини, побачили свої дослідження в науковому збірнику.

Особливий інтерес викликала організована спільними зусиллями науковців Волинського обласного та Любомльського краєзнавчих музеїв та їхніх колег із Державного історико-культурного заповідника в місті Луцьку і приурочена до знаменної дати розкішна виставка з експонатів, що зберігаються у державних музеях та приватних колекціях.

На ній — сотні артефактів, що є пам’ятками релігійної культури Волині. Серед раритетів — предмети особистого благочестя перших християн, твори іконопису, церковного живописного портрета, художньої обробки дерева тощо. Виставлені для огляду і унікальні ескізні об’ємні малюнки Андріана Прахова, запропоновані мистецтвознавцем у 90-х роках XIX ст. для створення церковного інтер’єру відновлюваного тоді Успенського собору в місті Володимирі.

— Наголошуючи на важливому духовному акті в історії Волині, ми зосередили увагу на духовних пріоритетах жителів краю від часу їх перших контактів з християнським світом і до часу остаточного утвердження християнської віри. Тому особливий акцент виставки — розповідь про волинські історичні центри, під якими розуміються адміністративні і духовні столиці давньої Волині: городище Зимно — перше серед слов’янських укріплень, літописний град Волинь, давньоруські міста Володимир-Волинський і Луцьк, — розповів директор Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Анатолій Силюк. — Якщо духовний світ жителів двох перших столиць грунтувався на язичницькій міфології, то дві останні стали центрами найдавніших організаційних структур християнської церкви на Волині.

Реконструкція історичних подій на Волині черняхівської доби римського часу (II – V ст.), празької культури (VI – VII ст.), давньоруського часу і періоду пізнього середньовіччя здійснена в експозиції з допомогою археологічних предметів із державних і приватних колекцій, власники яких дедалі охочіше залучаються до краєзнавчої роботи. Зокрема, вперше лучани матимуть можливість побачити матеріали з археологічних розкопок літописного града Угровська, який у XIII ст. короткий час був місцем осідку єпископа. Майстерністю давніх митців приверне увагу відвідувачів і фрагмент багатовікової оригінальної фрески з ликом Ісуса із собору Іоанна Богослова в Луцькому замку, зображення якого не раз публікувалося, але який дуже рідко виставляється в експозиціях.