РІШЕННЯ

Уряд визначив механізм відчуження у процедурі санації майна боржника шляхом заміщення активів

Відповідну постанову розроблено Міністерством юстиції як державним органом із питань банкрутства та ухвалено під час засідання Кабінету Міністрів 1 квітня. Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, передбачено, що результатом прийняття постанови стане чітке визначення процедури здійснення заміщення активів, що стане ефективним заходом відновлення платоспроможності боржника та дасть змогу зберегти діяльність підприємства-боржника і розрахуватися з боргами кредиторів.

Урядовою постановою передбачено, що відчуження майна здійснюватимуть шляхом утворення на базі майна боржника господарського товариства. Якщо боржник завдяки сумі, вирученої внаслідок продажу на аукціоні акцій новоутвореного господарського товариства, задовольнить вимоги кредиторів у повному обсязі, провадження у справі про банкрутство боржника відповідно до Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» підлягатиме припиненню господарським судом за заявою керуючого санацією.

Якщо суми, вирученої внаслідок продажу на аукціоні акцій новоутвореного господарського товариства, буде недостатньо для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі, керуючий санацією пропонуватиме кредиторам укласти мирову угоду. У разі, коли її не укладено, господарський суд відповідно до законодавства визначатиме боржника банкрутом та відкриватиме ліквідаційну процедуру.

Постановою визначено, яке саме майно може бути відчужено в процедурі санації заміщення активів. Зокрема у разі відчуження частини майна кількість та обсяг його повинні бути такими, аби боржник і новоутворене господарське товариство мали змогу провадження підприємницької діяльності.

Також постановою встановлено, що початкову вартість майна, яке відчужується, визначають відповідно до законодавства про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність. Встановлено обмеження щодо  вчинення будь-яких дій, спрямованих на зміну його вартості, після визначення початкової вартості майна боржника.

За словами Олександра Лавриновича, урядову постанову розроблено для реалізації частини другої статті 34 Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».  Цим законодавчим актом зокрема визначено, що цілісний майновий комплекс боржника або визначена планом санації частина майна боржника з відповідною (пропорційною) частиною його зобов’язань (за винятком зобов’язань, що виникають із вимог конкурсних кредиторів) можуть бути відчужені шляхом їх передачі господарському товариству, що утворюється боржником, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів. Частки (акції) у статутному (складеному) капіталі такого господарського товариства включаються до складу майна боржника (заміщення активів). Під час утворення господарського товариства йому передаються майнові активи (майно та майнові права) боржника, зокрема відступаються права вимоги, а також на нього переводяться борги за вимогами поточних кредиторів, повідомляє прес-служба Мін’юсту. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»