ВИСНОВКИ

Озвучено причини аварії на Вуглегірській ТЕС у місті Світлодарськ

Під час другої виїзної наради Комісії зі встановлення причин аварії на Вуглегірській ТЕС оголошено остаточні результати перевірки обставин займання. «Пожежа на Вуглегірській ТЕС виникла через розгерметизацію системи подачі вугільного пилу на обладнанні другого блока станції, у результаті чого трапився його витік і самозапалювання. Потім вогонь поширився на дах будівлі енергоблока, трансформатори та інше обладнання», — поінформував під час урядового брифінгу міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

За його словами, нині можна говорити, що завдані пожежею збитки будуть набагато меншими, ніж прогнозувалося раніше. «Тому прийнято рішення провести капітальний ремонт Вуглегірської ТЕС замість повного відновлення. Комісією буде розроблено план капітального ремонту, однак про чіткі терміни його реалізації можна говорити лише в червні», — зазначив міністр.

Говорячи про виконання доручень Президента та Кабінету Міністрів щодо ліквідації наслідків аварії, керівник Міненерговугілля повідомив, що аварійні роботи закінчено, соціальні питання, у тому числі компенсації сім’ї загиблого та постраждалим, повністю вирішені, а заробітна плата працівникам Вуглегірської ТЕС виплачується вчасно та у повному обсязі.

Також у рамках брифінгу міністр відповів на кілька запитань стосовно ситуації в газовій сфері. Зокрема він повідомив, що поставки блакитного палива нині ведуться як з Європи, так і з Росії, а обсяги закупівель скоротилися у зв’язку із закінченням опалювального сезону. Водночас він поінформував, що кілька країн, зокрема Польща, Німеччина, Угорщина, Італія, виявили зацікавленість у використанні наших газосховищ. Переговори у цьому напрямку тривають.  

Торкаючись теми модернізації української ГТС, міністр поінформував, що 3 травня під його головуванням спільно з Єврокомісаром Гюнтером Еттінгером у Брюсселі пройде засідання «круглого столу», на яке запрошено провідні профільні компанії. Окрім модернізації, планується обговорити питання побудови на території України східноєвропейського хаба. Щодо створення можливого тристороннього консорціуму з управління української ГТС Едуард Ставицький зазначив, що переговори тривають. За його словами, у цьому напрямку ми намагаємося віднайти таку модель співпраці, за якої б було забезпечено гарантований транзит газу до Європи, а також безпосередня участь України в усіх процесах, пов’язаних з транзитами.

Насамкінець міністр повідомив, що промислове добування сланцевого газу з наших родовищ має розпочатися з 2015 року. При цьому він наголосив на тому, що в цих проектах особлива увага приділяється екологічним аспектам. «Я про це вже говорив і хочу ще раз переконати суспільство — жодної небезпеки з цього приводу немає, адже сланцевий газ видобувається тими ж самими способами, що і традиційний газ. Ви знаєте, що в суспільстві є певні думки щодо загроз. Але ще раз хочу переконати, що ці думки поширюються нашими конкурентами, які зацікавлені в тому, щоб Україна не підвищувала видобутку власного газу», — резюмував урядовець.