Серед 159 пожеж, які сталися минулої неділі в Україні, одна з найрезонансніших — пожежа в адмінбудівлі Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП), що в Києві по вулиці Героїв Оборони, 15. «Червоного півня» долали 21 бригада рятувальників, яких викликали, і випадкові перехожі, і охорона будівлі. О 21 годині 30 хвилин пожежу ліквідували. Як повідомила прес-служба ДСНС, вогонь частково знищив третій та четвертий поверхи і покрівлю — загалом майже 1500 квадратних метрів. На місці події працювала оперативна група на чолі з в. о. голови ДСНС України Сергієм Данилюком. Радує хоча б одне — загиблих та постраждалих немає. Причина загоряння встановлюється. 

Однак чутки про виникнення пожежі почали ширитися ще в неділю. Інтернет-товариство, обговорюючи НП, висуває різні версії. Одні пишуть, що все сталося через легкозаймисті речовини, які використовували під час ремонту актового залу перед міжнародною конференцією, присвяченою 115-річчю вишу, інші — що це умисний підпал, мовляв, хтось хоче знищити будівлю і звести там котеджі…

Будівля вишу зазнала значних ушкоджень. Фото з сайту photo.vesti.ua

 

Як зауважила «Урядовому кур’єру» начальник сектору зв’язків з громадськістю Держслужби з надзвичайних ситуацій міста Києва Світлана Водолага, лише у вівторок фахівці ДСНС зможуть потрапити у приміщення для встановлення попередніх причин пожежі. Зараз оглянути місце події вони не можуть, адже згарище має спочатку охолонути. «Там дерев’яні перекриття, все може обрушитись, є загроза життю наших співробітників. Загалом для встановлення попередньої причини нам дається 10 днів. А потім документи передаються правоохоронним органам», — пояснила Світлана Водолага.

Також ми зв’язалися по телефону з головним редактором газети НУБіП «Університетський кур’єр» Валентином Обрамбальським, який був на місці події. Він розповів, що вогонь поширювався чомусь аж занадто швидко. Згорів верхній поверх і дах. До нижніх поверхів вогонь не добрався, хоча під час пожежі був такий відсвіт у вікнах, що, здавалося, горить і він. Однак те, на що не встиг посягнути «червоний півень», могло постраждати від води. До нижніх поверхів, де зберігаються цінні та бухгалтерські документи, вогонь не добрався, але під час гасіння вилили скільки води, що невідомо, в якому нині вони стані. Все з’ясується, коли згарище охолоне.

А навчальний процес не перерветься, повідомив Валентин Обрамбальський і розповів про свою розмову з ректором вишу Дмитром Мельничуком. У ній йшлося і про захід, запланований на 4—8 листопада, — це міжнародна наукова конференція «Біоресурси планети та біобезпека навколишнього середовища: проблеми та перспективи», яка присвячена 115-річчю НУБіП України та 15-річчю наукового об’єднання GCHERA. У ній висловили бажання взяти участь багато відомих учених. Тож, як повідомив на засіданні університетського штабу з ліквідації наслідків пожежі Дмитро Мельничук, захід у будь-якому разі пройде, але для пленарного засідання підшукають інший зал.

А щодо пошкодженого вогнем корпусу — до керівництва вишу вже звертаються люди, які пропонують допомогу у відновленні будівлі. Серед них  і випускники вишу. Мають бажання підключитися до ремонту й нинішні студенти. До речі, один катаклізм ця будівля пережила ще в роки війни — тоді в неї влучила авіабомба і залишила від неї лише одну стіну. Відновили будинок за неповних два роки за допомогою студентів. Тож керівництво вишу сподівається, що й після цієї пожежі спільними зусиллями корпус відбудують.