ПРІОРИТЕТ

Наша країна хоче і може продовжувати співпрацю з МВФ

В Україні вперше за останні роки зафіксовано позитивні тенденції у зовнішній торгівлі. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з місією Міжнародного валютного фонду.

«В економіці ситуація керована. Ми розраховуємо вийти на зростання ВВП, заплановане у держбюджеті. Доходи бюджету в першому кварталі перевищили ті, які ми передбачали. У нас зафіксовано скорочення імпорту, певне збільшення експорту. В результаті вперше  зафіксовано позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу. Воно поки що невелике, але це також оптимістичний показник», — сказав глава уряду. Тому він загалом оптимістично дивиться на продовження співпраці з МВФ і є її послідовним прихильником.

Микола Азаров підкреслив: навіть у цей кризовий час Україна вчасно розраховується за всіма зовнішніми зобов’язаннями. «З 2011 року ми не отримали жодного цента допомоги від Міжнародного валютного фонду. За цей час багато країн отримали багатомільярдні позики від МВФ і ще не розв’язали своїх проблем», — зауважив Прем’єр-міністр. Тобто Україна — це держава, в якій кредитори надійно отримують свої кошти, в той час як в багатьох інших — втрачають.

У свою чергу глава місії МВФ Крістофер Джарвіс зазначив, що місія провела плідні переговори як з урядовцями, так і з представниками НБУ. «У нас відбулося багато зустрічей та дискусій і з Національним банком, і з урядом. За останній час оцінка загального економічного стану України не зазнала особливих змін. Останні кілька місяців були досить сприятливими для країни. Зокрема трохи послабилося напруження щодо обмінного курсу. І нам приємно відзначити, що в Україні економічна ситуація не погіршилася», — сказав він.

Голова місії МВФ представив Миколі Азарову нового постійного представника МВФ в Україні Жерома Ваше, який з 1 травня цього року замінить Макса Альєра, який обіймав цю посаду впродовж останніх чотирьох років, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Нагадаємо, що чергова місія МВФ працювала в Україні з 27 березня.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»