Як каже головний поштовик Сумщини Володимир Криштоп, таке починання має насамперед систематизувати весь гуманітарний процес, зробити його організаційно чітким і прозорим. Адже таким чином можна вибудувати струнку горизонталь зв’язків між працівниками окремих галузей і сегментами народного господарства всієї країни. Приміром, освітяни тих чи тих регіонів надають допомогу освітянам сходу, медики — медикам, аграрії — аграріям…

Відтак кілька днів тому сумські поштовики одними з перших в Україні конкретною справою відгукнулися на прохання генеральної дирекції «Укрпошти» — зібрали і відправили на Донеччину своїм колегам та їхнім рідним і близьким дві машини різноманітної допомоги.

У скруті й копійка не зайва

Узявшись за формування вантажу, в сумській дирекції одразу ж вирішили передати в безоплатне користування донецьким поштовикам автомобіль УАЗ. Хоч і не з «нуля», а все ж цілком справний і придатний для експлуатації. А до нього додали автомобіль супроводу, який, звісно ж, не було ніякого резону гнати порожнім.

Спершу не були впевнені, що набереться вдосталь вантажу. Для цього в соціальних мережах розмістили оголошення. Однак уже через день почали хвилюватися з іншого приводу: чи вдасться всю допомогу вмістити в двох машинах? Бо сумчани і мешканці області настільки активно відгукнулися на оголошення, що поштовики ледь встигали приймати допомогу.

За словами голови Сумської обласної організації профспілки працівників УДППЗ «Укрпошта» Тетяни Євдокимової, спершу вона зателефонувала колегам, щоб дізнатися про першочергові потреби донецьких зв’язківців. Тамтешній обком профспілки переїхав із Донецька до Маріуполя, хоч потреби від цього не змінилися. Адже переважній більшості поштовиків доводиться працювати у військових умовах: виходячи вранці з домівки з документами, ніхто не має стовідсоткової впевненості, чи ввечері повернеться і чи вціліє житло. До того ж дехто, на жаль, уже залишився без власного даху над головою.

Окрім цього, в багатьох сім’ях є поранені, хворі, в окремих — загиблі, і кожного треба підтримати і матеріально, і морально. Тому насамперед зібрали теплі речі для дітей та дорослих, харчові продукти, воду, канцелярські товари, сірники, свічки, ліхтарики, а також медикаменти — антисептики, активоване вугілля, валер’янку, серцеві ліки тощо. Виділили окрему фінансову допомогу, щоб донецька профспілка могла підтримати постраждалих.

Серед тих, хто відгукнувся і допоміг зв’язківцям Донеччини, є й уродженці Донбасу. Так, Любов Тютюнникова народилася в Горлівці, 30 років тому після навчання за направленням приїхала до Сум. Сподобалися і місто, і місцеві жителі, тож так тут і залишилася.

Прочитала в оголошенні, що речі приймають до 17-ї години, а робочий день до 18-ї. Відпросилася і швиденько зібрала чимало речей із власного одягу.

Сумчанка з маленькою дочкою прийшли до прохідної дирекції і передали 500 гривень. Багато хто вносив до благодійної каси по 100—150 гривень. Саме на ці кошти закупили чимало медикаментів, які вже доставлено за призначенням.

Від каски і бронежилета — до листа синові на війну

Зібраний вантаж — це не єдина допомога місцевих поштовиків. Недавно вони перерахували одноденний заробіток військовослужбовцям Сумського артилерійського полку, передали їм харчові продукти. А трохи раніше пройшла акція «Відправ лист синові на війну, і син відповість мамі» — сумські конверти з марками пішли в зону АТО.

Окрім цього, за фінансової підтримки профкому придбано два бронежилети для синів співробітниць, обмундирування та взуття чоловікові працівниці, який зараз служить у війську. А незабаром планують придбати бронежилет і каску поштовикові — він щойно отримав повістку з військкомату.

У сумській дирекції залюбки приймають до трудового колективу переселенців із зони АТО. Вже п’ятеро жінок — чотири в Сумах і одна в Лебедині — працюють операторами і листоношами. І надалі тут готові допомагати охочим поповнити лави зв’язківців.

Як підсумовує Володимир Криштоп, формуючи гуманітарний вантаж для донецьких колег, обійшлися зусиллями апарату обласної дирекції та поштовиків Сумського району. Надалі до справи долучаться працівники інших підрозділів — вони готові подати руку допомоги тим, хто зараз працює в неймовірно важких умовах.

На черзі — вантаж благодійної допомоги для луганчан.