Підприємці, які хочуть працювати у сфері будівництва, тепер зможуть отримати ліцензію, не ризикуючи, як це інколи траплялося раніше, отримати необгрунтовану відмову чиновників. Як повідомив керівник Державної архітектурно-будівельної інспекції України Максим Мартинюк, це стало можливим завдяки впровадженню нових єдиних форм подачі інформації про претендента на отримання ліцензії.

«Раніше такі відомості заявники подавали у довільній формі. Це спричиняло багато непорозумінь та невідповідностей між даними, які вимагала інспекція, і тією інформацією, яку вказували заявники. Відповідно — виникала зайва напруга й конфлікти в процесі подачі документів. Пошукачі ліцензії не завжди розуміли рівень вимог, які висуває держава до забудовників, що споруджуватимуть об’єкти III—V категорій складності. Тепер Держархбудінспекція розробила спеціальну форму відомостей, де буде вказана інформація про спроможність підприємства виконувати заявлені роботи».

В ДАБІ зауважують, що раніше заявники нерідко скаржилися на немалий відсоток відмов під час отримання ліцензій. У середньому до 25% поданих заяв відправляли на доопрацювання. Тепер підприємці мають чітку структуровану форму подачі інформації, і якщо документ заповнено правильно, чиновник не зможе необ∂рунтовано відмовити.

Зокрема, бажаючі отримати ліцензію вказуватимуть наявність у підприємства кваліфікованих кадрів, необхідної техніки, устаткування, приладів, що потрібні для якісних будівельних робіт, можливості забезпечити контроль якості будівництва. Важливим є пункт про вже проведені фірмою монтажно-будівельні роботи. Адже нині порівняно невеликі будівництва (І—ІІ категорії складності) здійснюють підприємства без ліцензії і таким чином отримують необхідний досвід для подальшого професійного зростання.

А щоб ліцензіати не припустились помилок під час заповнення відомостей, що подають для отримання ліцензій, у ДАБІ вже розробили своєрідну «підказку» — спеціальний посібник, з яким можна ознайомитися на офіційному сайті Держархбудінспекції (www.dabi.gov.ua). Там само можна скачати бланки заяв на отримання, переоформлення, анулювання ліцензії та видачу її дубліката.

«Держархбудінспекція вживає чимало заходів, щоб зробити процес ліцензування підприємств максимально зрозумілим, простим та відкритим, — підкреслив Максим Мартинюк. — Для ДАБІ важливо, щоб на ринку працювали та конкурували між собою підприємства, які будують якісно, надійно та не порушуючи терміни спорудження об’єктів. І нові форми відомостей, які заявники подаватимуть до інспекції, допоможуть нам у цьому. Для потенційних забудовників вони створюють зрозумілі правила. Адже є чіткий перелік інформації, яку вони мають надати, і чиновник не зможе діяти за принципом «я так хочу». Тобто ліцензії на будівельні роботи отримуватимуть підприємства, які спроможні будувати складні будівельні об’єкти».

Як зауважили «Урядовому кур’єру» у прес-службі Держархбудінспекції, сьогодні вся процедура ліцензування проходить максимально прозоро і під контролем громадськості. Зокрема у ліцензійній комісії, висновки якої вирішальні при наданні ліцензії, більшість становлять саме представники громадського сектору.