Правозахисну премію імені Вацлава Гавела отримав білоруський правозахисник Олесь Бяляцький, передає Бі-бі-сі з посиланням на сайт Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Оскільки сам пан Беляцкій наразі перебуває у в'язниці, нагороду в сумі 60 000 євро вручили його дружині Наталії Пінчук на церемонії, яка відбулася сьогодні, 30 вересня, в Палаці Європи в Страсбурзі.

Вручивши премію, президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон сказав: «Олесь Бяляцький вів щоденну боротьбі з порушеннями прав людини, несправедливістю, свавіллям і авторитаризмом».

Олесь Бяляцький – керівник білоруського правозахисного центру «Весна», який надавав допомогу жертвам політичних репресій і поширював інформацію про порушення прав людини у Білорусі.

В 2011 році правозахисника засудили на 4,5 роки тюрми за несплату податків із 500 тисяч євро, які лежали на закордонних рахунках центру «Весна».

Генеральний секретар Ради Європи Турб’єрн Янгланд після цього назвав Бяляцького політичним в’язнем. Рада Європи закликала звільнити правозахисника.