КОМПРОМІСНЕ РІШЕННЯ.Президент Румунії Траян Бесеску знову призначив прем’єр-міністром свого політичного суперника Віктора Понту.  

Заява, оприлюднена в понеділок, дещо послаблює стурбованість оглядачів з приводу стабільності уряду Румунії через тривалу напругу у відносинах між цими двома чільними політиками.

Відносини між Віктором Понтою і Траяном Бесеску погіршилися після того, як у липні спроби прем’єра винести імпічмент президентові не мали успіху – референдум щодо цього питання не відбувся через низьку явку виборців.

Очолювана Понтою лівоцентристська коаліція отримала перемогу на парламентських виборах, які відбулися 9 грудня, отримавши 68 відсотків голосів виборців.

Раніше румунський прем’єр заявив, що після виборів зосередиться на вирішенні нагальних для країни проблем і не загострюватиме протистояння з президентом Траяном Бесеску.

Румунія зазнала глибокої рецесії. Населення цієї країни не задоволене проведеними урядом заходами суворої економії, спрямованими на подолання боргової кризи.

Європейський союз неодноразово критикував кроки румунського уряду щодо обмеження влади судової системи, які загрожують демократії і верховенству закону.

Радіо Свобода