Павло ПОСТНІКОВ
для «Урядового кур’єра»

Населення чотирьох районів Луганщини щодня здає близько 25 тонн молока Біловодському молокозаводу. За словами першого заступника голови місцевої РДА Вадима Муратова, підприємство вчасно розраховується з постачальниками і споживачами. Переважно біловодчани направляли свою життєво необхідну продукцію у такі великі міста, як Луганськ, Сєверодонецьк, Лисичанськ. Везли сметану та молоко до останнього моменту, поки можливо було проїхати. А тепер квапляться відновити поставку свіжих молочнокислих продуктів уже визволеним містам. І 172 корови, про крадіжку яких «гастролерами» з сусідньої Росії 17 липня повідомляла міліція, — повернуть.

«Корови були викрадені з фермерського господарства «Зеліковське». Ми їх знайшли. Вирішуємо, як повернути», —  каже Вадим Муратов.

А от вирощеним зерном (урожай непоганий — 69 тисяч тонн зерна, зокрема озимої пшениці — майже 55 тисяч тонн) торгувати доводиться через Харківську область. Господарства, які залучали нові технології (сівалки, трактори), отримали й результат. Але тепер виходить, що витрати набагато вищі, а цінова політика практично та ж сама. Поки отриманих грошей вистачило лише на те, аби виплатити хоча б заробітну плату. А треба ще готуватися до збирання пізніх культур — соняшнику, кукурудзи, потрібні кошти й на проведення польових робіт восени. Складність ще й у тому, що майже немає паливно-мастильних матеріалів — постачальники бояться завозити їх у край через військові дії.

Та на відміну від городян, які наважуються стати тимчасовими переселенцями із зони АТО, фермерам нікуди подітися від своєї землі. Тож будуть жити, виживати і допомагати в цьому іншим людям. Тим паче, що згідно з обліком через трагічні події на півдні області в Біловодський район вже в’їхало майже 4500 переселенців. Районна влада вже підрахувала, що нині на кожне домоволодіння припадає по 4—6 приїжджих. А молока і хліба треба всім!