У трьох професійно-технічних навчальних закладах Мукачевого, що на Закарпатті, здобувають різноманітні спеціальності майже дві тисячі учнів. Закон «Про Держбюджет України на 2016 рік» зобов’язав ради міст обласного підпорядкування, яким є і місто над Латорицею, взяти ці освітні заклади під своє крило. Але з початком бюджетного року місцева влада зрозуміла бюджетну децентралізацію по-своєму: навідріз відмовилася виконувати вимоги закону.

Як наслідок, 486 працівників згаданих профтехнічних навчальних закладів не отримали в січні зар?плат, 1904 учні — стипендію. А 72 учнів — круглих сиріт — не забезпечують триразовим харчуванням, яке гарантує їм держава.

— Фактично їх годує керівництво навчальних закладів зі своєї кишені, — наголосив  голова обл?держадміністрації Геннадій Москаль. — А ще в навчальних закладах можуть відключити опалення й світло, адже не над?ходить проплата за енергоносії.

Загалом на Закарпатті функціонують 16 професійно-технічних навчальних закладів, із них дев’ять — у містах обласного підпорядкування: Ужгороді, Мукачевому, Хусті й Береговому. За словами Геннадія Москаля, в усіх цих містах, окрім Мукачевого, немає проблем із фінансуванням профтехосвіти — діти отримують стипендію, працівники зарплату.

Керівник області вважає дії мукачівської місцевої влади на чолі з головою міста Андрієм Балогою не інакше як примхами. І пояснює: «У Мукачевому вільний залишок коштів міського бюджету на початок 2016 року становить 48,9 мільйона гривень, а на утримання трьох професійно-технічних навчальних закладів потрібно 36,8 мільйона на рік. Фінансувати ж мукачівські ПТНЗ з обласного бюджету — порушувати закон».

У повідомленні керівника області йдеться й про те, що за держбюджет, який переклав фінансування ПТНЗ в обласних містах на міські бюджети, проголосували всі народні депутати від Закарпаття.

— Тому мукачівській міській владі треба або виконати закон, ухвалений Верховною Радою, або вимагати від неї змін у частині фінансування професійно-технічних закладів. А не демонструвати свої примхи, через які страждають викладачі й діти, а ще круглі сироти, — додає Геннадій Москаль.

Голова облдержадміністрації подав позов до суду з проханням зобов’язати Мукачівську міськраду дотримуватися Закону «Про держбюджет України на 2016 рік» у частині фінансування професійно-технічних навчальних закладів.