Чутливе обладнання системи екологічного моніторингу, яка розташована поблизу металургійного заводу, збудованого ще за участі Джона Юза, здатне в автоматичному режимі контролювати наявність у довкіллі цілого букета різноманітних токсичних речовин, серед яких — діоксид сірки, діоксид азоту, оксид вуглецю та інші. До речі, фахівці вже надали поради донеччанам глибше дихати саме вранці — в середині дня у центрі міста вміст вуглекислого газу в атмосфері вдвічі вищий.

За словами професора Донецького національного університету Геннадія Авєріна, попередньо над проектом працювали досвідчені вітчизняні та європейські експерти в галузі екологічного моніторингу, які ретельно проаналізували всі подібні практики в Україні та за її межами. «Кожна команда презентувала своє бачення проекту, як наслідок, обрали оптимальний варіант можливої конфігурації і комплектації системи автоматизованого моніторингу довкілля», — підкреслив він. Однією з фішок поста контролю вважається те, що стежити за «самопочуттям» навколишнього середовища можна просто через сайт Донецької облдержадміністрації. Причому керівники області не приховують: вони мають намір не тільки спостерігати за ситуацією, а й оперативно запобігати перевищенню гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин. Щоправда, для цього спершу буде не зайве надати державній екологічній інспекції право своєчасно реагувати на відповідні показання датчиків. «Нинішня система екологічного моніторингу, в тому числі й пересувна лабораторія, не завжди ефективна, — вважає голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький. — Уявімо ситуацію: викид токсичних речовин на підприємстві стався вночі, а коли перевіряльники приїхали сюди вранці, вже все розсіялося і когось карати тепер немає за що. Та коли братимуть до уваги дані системи, яку впроваджуємо, буде вже інша розмова та інша відповідальність».

Поки що датчики контрольного поста встановлені тільки в одному місці Донецька, і найперший етап реалізації перспективного проекту обійшовся у 180 тисяч гривень. Але в майбутньому заплановано розташувати системи екологічного моніторингу в усіх містах Донеччини, які найбільше потерпають від викидів промислових підприємств. Причому фахівці стверджують: в Україні це перший такий масштабний проект, коли відповідний контроль за атмосферою здійснюватиметься відразу у всій області.

ДОВІДКА «УК»

За три квартали 2013 року викиди шкідливих речовин від стаціонарних джерел (без автомобільних вихлопів) у Донецькій області становили 1073,6 тисячі тонн. В розрахунку на одного жителя Донеччини припадає по 900 грамів щодня. Це навіть з урахуванням того, що у порівнянні з відповідним періодом минулого року кількість токсичних викидів зменшилася на 5,9%. Відносне поліпшення атмосфери зумовлене зменшенням обсягів промислового виробництва.