У наступні п’ять років Раду Європи продовжить очолювати соціаліст, 63-річний норвежець Турбйорн Ягланд. У передвиборчій боротьбі за крісло керівника Ради Європи з чинним генсеком змагалася 62-річна представниця ліберальних сил, колишня очільниця міністерства юстиції ФРН Сабіне Лойтхойссер-Шнарренбергер. Голоси депутатів розділилися таким чином: 156 — за кандидата від Норвегії, 93 — за кандидата від Німеччини. 

Вперше за історію існування Ради Європи чинного генсека було переобрано на наступний п’ятирічний термін. У нинішніх виборах інтрига зберігалася до останньої миті, і більшість експертів прогнозували, що виборчі перегони будуть напруженими і суперники йтимуть до фінішу на рівних. Ситуацію підігрівав і той факт, що російську делегацію у ПАРЄ, котра не раз наголошувала на своїй підтримці Турбйорна Ягланда, було позбавлено права голосу через анексію Криму.

Проте, схоже, вміння генсека витримувати нейтральну позицію і не робити різких заяв у кризових ситуаціях, яких на час його керівництва організацією випало чимало (конституційна криза в Угорщині, турбулентні процеси в Туреччині, силове згортання демократії в РФ, український Майдан і анексія Криму Росією), завоювало прихильність більшості депутатів ПАРЄ.

Турбйорн Ягланд добре орієнтується в тонкощах української зовнішньої політики й останнім часом активно позиціонує себе як посередник і миротворець у врегулюванні кризи на сході України. Він не раз заявляв, що вважає за необхідне оперативно і прозоро розслідувати всі обставини трагічних подій на київському Майдані та в Одесі. А також заявив про свою всебічну підтримку плану мирного врегулювання ситуації у Луганській та Донецькій областях, запропонованого Президентом Петром Порошенком. До речі, сьогодні український Президент прибуває до Страсбурга, щоб виступити перед депутатами ПАРЄ. Він також проведе двосторонні переговори з Турбйорном Ягландом, головною темою яких стане ситуація на сході України.

А поки що вони провели попередню телефонну розмову, в ході якої Петро Порошенко привітав Турбйорна Ягланда з переобранням на посаду Генерального секретаря РЄ. А також поінформував про останні події на сході України та про порушення бойовиками режиму перемир’я, повідомляє прес-служба Президента. Турбйорн Ягланд запевнив, що докладе всіх зусиль для допомоги Україні в захисті її територіальної цілісності.