ПРИЗНАЧЕННЯ

Віктор Пшонка представив одеситам нового керівника наглядового відомства й пересвідчився, що тому є над чим працювати

Лише 8 місяців пропрацював на посаді прокурора Одеської області Олександр Галкін, який раніше, у 2005–2007 роках, уже обіймав цю посаду. Аж ось в Одесу знову завітав генеральний прокурор Віктор Пшонка, аби представити колективу прокуратури нового керівника. Генпрокурор усіляко підкреслював, що роботою Олександра Галкіна в Одесі він цілком задоволений: «Одеська обласна прокуратура давала позитивні приклади того, як у період реформування всієї системи кримінальної юстиції слід одночасно і працювати, і вчитися нового законодавства». Тож Галкіна забрали не тому, що він був зайвим в Одесі, а тому, що він потрібен у Києві: «І якщо генеральний прокурор каже, що він потрібен в Києві, то так і має бути».

Олександра Галкіна призначено Дніпровським екологічним прокурором. А колишній керівник цієї структури В’ячеслав Трунов очолив Одеську обласну прокуратуру. Генпрокурор запевнив, що така рокіровка не послабить прокурорську службу на Одещині: «В’ячеслав Трунов має великий досвід роботи в органах прокуратури — 22 роки, пройшов усі щаблі прокурорської діяльності, починаючи від слідчого, був заступником прокурора в Запорізькій області, працював у центральному апараті, близько року очолював Дніпровську екологічну прокуратуру».

Тож далі контролювати виконання законів в умовах перманентної реформи кримінальної юстиції на Одещині буде саме він.

Пост здав — букет прийняв. Фото надане автором

Норми діють, підозрювані гинуть

Генеральний прокурор наголосив, що «всі норми, виписані у новому Кримінальному процесуальному кодексі, працюють у всій Україні. І те, що стосується і мирових угод, і домашнього арешту, і застави. У Львівській області призначено перший суд присяжних».

Запровадження нових норм, як зауважує Віктор Пшонка, не викликає серйозного занепокоєння ані у вітчизняних прокурорів та суддів, ані в європейських фахівців. Один із позитивних наслідків реформи — «порівняно з кінцем минулого року на 12 тисяч осіб зменшилася кількість утримуваних в СІЗО — арешт застосовується у три рази рідше, ніж раніше». Втім, одеські реалії свідчать, що навіть за цих змін візит до СІЗО для людини може стати фатальним. 8 квітня в Одеському СІЗО помер підозрюваний Олександр Левинський. Родичі переконані: від міліцейських побоїв.

Віктор Пшонка наполягає, що «кожен трагічний випадок у СІЗО та місцях позбавлення волі слід ретельно розслідувати. І справа не повинна обмежуватися лише службовим розслідуванням — має бути тільки карна справа і кримінальне провадження».

Генпрокурор запевнив, що винних буде покарано. Але тільки в тому разі, якщо їх буде встановлено. Нині конкретних підозрюваних у справі немає. Генпрокурор лише фіксує явне зволікання у слідчих діях стосовно інциденту і запевняє, що слідство дасть оцінку цій ситуації.

Що ж до ще однієї скарги на тортури — від звинуваченого у замаху на Путіна Адама Осмаєва — Віктор Пшонка зауважив, що перевірка за першою скаргою підсудного фактів не підтвердила, зараз прокурори перевіряють його другу скаргу.

Стосовно ж долі найбільш резонансної української ув’язненої — екс-прем’єра Юлії Тимошенко — генеральний прокурор зауважив, що доля ця може вирішитися «тільки в суді» — «на жодній половинчастій стадії процесуального рішення бути не може. Усі карні справи мають завершуватися судовим розглядом і судовим процесуальним підсумком».

На процесуальний підсумок чекають нині міські голови двох містечок на півдні Одещини, яких упіймали на чималих хабарах. Генеральний прокурор каже, що це явище не унікальне для країни: «за всіма такими фактами порушено карні справи, а оскільки йдеться про важкі злочини, то більшість підозрюваних перебуває під арештом». Найбільшу спокусу нагріти хабарами руку дають земельні питання. А коли земля ця ще й на узбережжі, то кримінал у наших реаліях майже неминучий.

Приморським «нахалбудам» обіцяють шторм

Забудову прибережних схилів генеральний прокурор назвав «хронічним хворим питанням не лише для Одеської області, а й для всього узбережжя Чорного й Азовського морів». Віктор Пшонка повідомив, що дав завдання прокуратурам приморських міст та містечок уже до червня провести перевірки і з’ясувати, скільки справ нині у суді, як довго вони там перебувають, які території незаконно забудовані чи огороджені.

«Насторожує судова тяганина, — нарікає генпрокурор, — деякі питання розглядають у судах роками». Крім іншого, це створює небезпеку рецидиву: ділки не бачать негайної реакції на свої протиправні дії. Ефективним засобом профілактики тут мало б стати й активне знесення «нахалбудів»: «Надто вже обережно підходять до питання про знесення незаконних будівель, хоч очевидно, що порушник, коли будував, зневажав і думку людей, і закон».

Тож Віктор Пшонка сподівається, що вже до найближчого курортного сезону приморських територій, закритих для звичайних громадян, стане менше. Ще напередодні генпрокурорського візиту та зміни очільника Одеська обласна прокуратура вже повідомила про деякі успішні кроки у відвойовуванні загарбаної гендлярами приморської землі.