Юрій ВАСИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

ПЕРСПЕКТИВА. Завдяки державній підтримці аграрної галузі дохід від експорту сільгосппродукції у 2012 році перевищив надходження від експорту металу. Тому плани уряду наростити темпи зростання аграрного сектору мінімум у два рази і збільшити експорт зерна до 100 мільйонів тонн схвально сприйняті бізнесом. Про це, як повідомляє сайт Мінфіну, розповів міністр фінансів Юрій Колобов під час зустрічі з представниками Європейської бізнес-асоціації, в ході якої обговорювали найактуальніші питання розвитку національної економіки.

Під час обговорення питання розвитку банківського сектору Юрій Колобов висловив солідарну з банкірами позицію щодо підтримки фінансового сектору в частині посилення захисту активів та інвестицій, популяризації та збільшення частки безготівкових розрахунків. Він також висловив готовність розглянути і внести необхідні зміни до законодавства, запропоновані бізнесом.

Учасники зустрічі також обмінялися думками з приводу підвищення ефективності боротьби із «сірим» імпортом. Так, на думку представників Асоціації, 90% ноутбуків ввозять у країну нелегально. Тому вдосконалення норм Податкового кодексу в частині обмежень реалізації імпортних товарів для суб’єктів спрощеного оподаткування стане найкращим розв’язанням цієї проблеми.

Загалом всі слушні пропозиції бізнес-спільноти, в тому числі щодо обігу акцизних марок старого зразка, як зазначив міністр фінансів, будуть обов’язково взяті до уваги. Він також підтвердив доцільність удосконалення державного регулювання ринку підакцизної продукції.

Щодо перспектив подальшого співробітництва з Міжнародним валютним фондом міністр зазначив: «Переговори з МВФ тривають, діалог продовжується з метою підписання програми майбутньої співпраці». Він також підкреслив, що будь-які новації у фінансовій та податковій політиці й надалі обговорюватимуться з бізнесом на стадії розробки, щоб врахувати пропозиції підприємців.

У свою чергу виконавчий директор Асоціації Анна Дерев’янко наголосила: «Ми цінуємо зусилля, яких докладає влада, щоб допомогти Україні цього року увійти в першу сотню рейтингу «Doing Business», і сподіваємося на успіх».