ПРОЕКТ

На Тернопіллі викладачі й студенти медуніверситету допомагають обстежувати хворих із підвищеним тиском

Гіпертонію медики називають «хворобою-провокатором», адже її ускладнення призводять передовсім до інфаркту, інсульту, розвитку хронічної ниркової недостатності, значного зниження або втрати зору, враження судин. На Тернопіллі щороку діагностують 2,5–3 тисячі інсультів і 1,5 тисячі інфарктів. Щоб не сталося таких катастроф, треба вчасно виявляти гіпертонічну недугу.

Нині в області зареєстровано понад 280 тисяч гіпертоніків. Однак поки що тут пілотний проект із запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою ще не знайшов активного втілення. Ректор Тернопільського медичного університету ім. Івана Горбачевського, голова постійної комісії облради з питань охорони здоров’я Леонід Ковальчук зазначає, що на здешевлення таких препаратів Тернопілля має отримати 4,3 мільйона гривень. У першому кварталі надійшло понад мільйон гривень, але відповідних ліків реалізували лише на 280 тисяч.

Отже, енергійність треба проявити і в освоєнні виділених коштів, і в роз’яснювальній роботі. Літо у цій справі для медиків буде теж спекотним — в області взялися масово обстежити недужих на гіпертонічну хворобу. Тим самим заохочуючи краян із підвищеним тиском лікуватися, зокрема препаратами за доступними цінами й, звісно, не нехтувати профілактикою. Створили п’ять бригад, до складу яких увійшли лікарі обласних лікувальних закладів, викладачі та старшокурсники медуніверситету. І якщо майбутні медики відпрацьовуватимуть свою літню практику, то викладачів відкликатимуть на певний час із відпустки, а компенсують її упродовж року. Є у складі бригад і фармацевти. З’ясувалося, що аптечна мережа не готова відпускати відразу таку значну кількість гіпотензивних засобів, позаяк їх не замовили, тож аптекарі везуть із собою такі препарати.

Першим місцем дислокації медичних бригад став Підволочиський район. За словами ректора медуніверситету Леоніда Ковальчука, до їхньої роботи активно залучають лікарський та медсестринський потенціал місцевих амбулаторій, центральної райлікарні. Про кожен виїзд такої групи подають звіт до інформаційно-аналітичного відділу. Все — задля відпрацювання певної схеми роботи виїзних медбригад. Скажімо, є задум, аби такий десант з області в певному районі діяв кілька днів, тож місцеві медики мають продовжити їхні напрацювання.

Тернопільські медики обіцяють дійти до кожного села краю, до кожного хворого на гіпертонію.