Верховна Рада схвалила проект Закону України «Про ратифікацію Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування».

«Ратифікувавши документ, Україна бере на себе зобов’язання створити умови для розширення прав громадян щодо участі в ухваленні рішень органами місцевого самоврядування і забезпечити розвиток місцевої демократії. Члени територіальної громади зможуть дієвіше контролювати роботу місцевої влади, аналізувати її ефективність, впливати на владу через участь у місцевих референдумах. Ухвалення цього закону є ще одним кроком на шляху реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування, затвердженої урядом», — зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

Участь громадян у веденні суспільних справ органами місцевого самоврядування важлива для підтримки легітимності рішень і запровадження прозорості, відкритості місцевої влади та підвищення її відповідальності. Саме за такою моделлю працює місцеве самоврядування у Європі, забезпечуючи кожній людині можливість долучатися до вирішення питань життєдіяльності громад.

Прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства повідомляє, що Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування є відкритим для підписання державами-членами Ради Європи, які підписали Хартію. Він підлягає ратифікації, ухваленню або затвердженню. Держава-член Ради Європи не може ратифікувати, ухвалити або затвердити документ, якщо вона одночасно або раніше не ратифікувала, не ухвалила або не затвердила Хартії. Україна ще у 1997 році ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування, яка є частиною національного законодавства. 20 жовтня 2011 року у Страсбурзі Україна підписала Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування, затверджений 16 листопада 2009 року в голландському Утрехті. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»