Щоб усунути ризики з періодичним закриттям східного кордону  для української продукції, виробники м’яса шукають варіанти диверсифікації експорту. Про це «УК» розповів голова ради директорів Асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко. За його словами, наразі поставки м’яса птиці у країни Митного союзу призупинено. «Ми навіть не можемо зайти на територію Російської Федерації, через яку відбувалося відвантаження на Казахстан, Таджикистан, інші країни Митного союзу», — зауважив він. На сьогодні не зрозуміло, коли і в яких обсягах буде відкрито цей ринок для вітчизняних виробників. Експерт також уточнив, що щорічний експорт у країни Митного союзу становив близько 40—50 тисяч тонн, або третину загального експорту. 

Та якщо двері східного сусіда і Митного союзу зачинилися для багатьох товарів з України, то кордони західного сусіда — Європейського Союзу, навпаки, уже за місяць можуть широко відчинитися.

«Чекаємо травня, коли нам в межах зони вільної торгівлі з ЄС виділять квоту з експорту м’яса птиці, за якою зможемо постачати в Європу асортимент продукції за нульовою митною ставкою, — розповів Олександр Бакуменко. — Йдеться про 36 тисяч тонн м’яса птиці на рік. Замало, але це краще, ніж нічого. Та й у перспективі квоти збільшуватимуться».

Він також додав, що вітчизняним птахівникам знадобилось п’ять років для підготовки до входження на європейський ринок і узгодження виробництва з євростандартами. Але це виправдано. Адже «з квотами буде зовсім інша економіка», та й за нинішнього рівня виробництва вибрати їх буде дуже легко. 

Без квот змішані ставки мит під час експорту в країни ЄС для наших виробників зависокі. Так Олександр Бакуменко пояснив низький рівень поставок у європейському напрямку українського м’яса птиці. Поки що експортуємо в Європу, переважно в Голландію й Угорщину, від 500 до 1000 тонн на місяць, повідомив він, додавши, що птахівники пішли на цей крок до введення квот, аби європейські споживачі спробували українську курятину і почали до неї звикати. За даними експерта, нині змішані ставки мит становлять аж 30—35% ціни вітчизняного м’яса (залежно від асортиментної групи: грудинка, тушка) і доходять до 50%(!) у ціні напівфабрикатів.

Європейський ринок забере велику частину вітчизняної продукції, але через значні змішані ставки мит та не такі високі квоти він не основний, продовжив О. Бакуменко. Тож слід думати над розширенням географії експорту, зокрема у бік ринків Китаю, інших країн Азії та Африки. Уже розпочалася процедура узгодження сертифікації м’яса птиці з Китаєм.