СПРАВА №. У  рамках операції «Держкордон-2013» правоохоронці Міністерства доходів Сумщини виявили махінаторів, які спеціалізувалися на експорті пуху-пера.

Оперативники не лише запобігли спробі незаконного вивезення продукції на 14 мільйонів гривень, а й вилучили майже 140 тонн пухо-перової суміші, що зберігалася на оптових складах і призначалася для тіньової реалізації за межами України, а саме — в Росії та деяких європейських країнах.

За повідомленням прес-служби відомства, в поле зору правоохоронців спритники потрапили як суб’єкти господарювання, що працюють у сфері зовнішньої економіки і належать до так званої групи ризику.

Аналізуючи вантажно-митні декларації, вдалося виявити групу пов’язаних між собою осіб — керівників сумського підприємства ТОВ «О» і підконтрольних їм приватних підприємців, які застосовували тіньові схеми мінімізації податків при вивезенні пуху-пера до Польщі, Росії та Німеччини за заниженими майже у 5 разів цінами. Фактично впродовж 2010—2012 років підприємство експортувало продукції на суму понад 50 мільйонів гривень, тоді як за офіційними даними зазначалися 10 мільйонів.

З’ясувалося, що продукцію закуповували в місцевого населення, а за документами постачальниками вказували приватних підприємців, що працюють на єдиному податку.

Це давало змогу уникати сплати податку на доходи фізичних осіб. Перекручені дані з підроблених актів закупівлі сільгосппродукції посадові особи підприємства використовували при складанні декларацій. Завдяки такій комбінації до бюджету не надійшло  понад 8 мільйонів гривень податку на прибуток. 

Такі дії «потягли» на кримінальне провадження за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ст. 212 ч. 3 Кримінального кодексу України).