ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ КОНТРОЛЬ

За недбалість у закупівлі життєво необхідних препаратів винні будуть покарані

Наведення порядку в тендерних процедурах закупівлі адекватних та потрібних препаратів - це лише перший крок в реформі охорони здоров'я. На цьому наголосила під час брифінгу перший заступник Глави Адміністрації Президента Ірина Акімова, коментуючи доручення Президента Віктора Януковича забезпечити якісне медичне обслуговування хворих на гемофілію.

На початку жовтня ці хворі звернулися до глави держави через нестачу життєво важливих препаратів. Для повноцінного лікування їм потрібно п'ять видів ліків. Однак препарат "VІІІ Фактор згортання крові" держава не забезпечила. Одне слово, ситуація склалася критична - без цього засобу у хворих на гемофілію почалися загострення хвороби. Ірина Акімова повідомила, що Президент дав завдання Міністерству охорони здоров`я ефективно використовувати бюджетні кошти, передбачені в 2010 році на виконання програми із закупівлі препаратів для хворих на гемофілію: "Поставлено завдання, щоб кошти, що залишилися в 2010 році для цієї мети (а їх близько 5 млн грн), були ефективно витрачені на ті групи препаратів, які потрібні для пропорційного лікування хворих".

Випадок із погіршенням здоров'я у людей, які справді потребують постійної державної допомоги, здається, якнайкраще демонструє ті проблеми, які склалися в системі охорони здоров'я. "За недостатньою організацією допомоги хворим на гемофілію стоять конкретні прізвища. Винні будуть покарані", - наголосила Ірина Акімова.

Аби нормалізувати ситуацію, Віктор Янукович доручив Прем'єр-міністру Миколі Азарову та Кабінету Міністрів здійснити заходи з придбання необхідної кількості препаратів та проконтролювати якість лікування хворих на гемофілію. Протягом п'яти днів уряд має притягнути до відповідальності посадовців, які не забезпечили належного лікування. А голові Контрольно-ревізійного управління Петру Андрєєву доручено перевірити цільове використання коштів на закупівлю лікарських засобів. Генеральній прокуратурі глава держави доручив проконтролювати дотримання законодавства при проведенні державних закупівель лікарських препаратів. Ірина Акімова також зазначила, що у проекті Держбюджету на 2011 рік на закупівлю ліків хворим на гемофілію передбачено 60 млн грн.