Переговори міністрів закордонних справ України, Росії, Німеччини та Франції, які проходили у Берліні минулої неділі для пошуку шляхів розв’язання кризи на сході України, глава вітчизняного МЗС Павло Клімкін назвав «надскладними». «П’ять годин надскладної розмови. Але, напевно, щоб зрушити з місця, треба багато разів по п’ять годин», — написав він у своєму Твіттері по гарячих слідах перемовин.

Таким чином Павло Клімкін дає зрозуміти, що берлінська зустріч поки що не дала відчутного позитивного результату: «Немає місця компромісу там, де держава повинна перетнути свою червону лінію. Україна її не перетнула. Відчував підтримку наших партнерів».

Водночас його німецький колега Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що після складних перемовин у Берліні про шляхи врегулювання ситуації на сході України досягнуто невеликого зближення між сторонами. «Я думаю і я сподіваюся, що ми досягли прогресу в деяких точках», — зазначив дипломат. Результати переговорів тепер будуть обговорюватися з главами держав та урядів, повідомляє УНІАН. На початку тижня буде визначено формат подальших переговорів. 

Для остаточного порозуміння дипломатам потрібно буде ще багато часу. Фото з сайту dw.de

А от міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров залишив місце переговорів без жодного слова. Натомість російське МЗС повідомляє про домовленість продовжити діалог. «З усіх цих питань було досягнуто певного прогресу. Обумовлено продовжити діалог у цьому форматі, за результатами якого могли б бути представлені конкретні пропозиції на розгляд лідерів Росії, Німеччини, Франції та України», — йдеться в повідомленні. 

При цьому в МЗС РФ ситуацію на Донбасі назвали «внутрішньоукраїнською кризою», незважаючи на відправку бойовиків із числа громадян РФ, російської зброї для допомоги сепаратистам, а також обстріли українських військовослужбовців із території Росії.

Тож дипломатично завуальований коментар тамтешнього МЗС звівся до такого: «Міністри розглянули ситуацію в усіх її аспектах, приділивши особливу увагу завданням швидкого припинення бойових дій, забезпечення контролю на кордоні, доставки гуманітарної допомоги на південний схід України і створенню умов для швидкого початку процесу політичного врегулювання».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»