Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»

Президент Петро Порошенко підписав указ «Про Стратегію сталого розвитку «Україна-2020». Цей документ визначає на п’ять років цілі та шляхи їх досягнення, а також напрями і пріоритети розвитку нашої держави. За мету перетворень у країні взято досягнення європейських стандартів життя та гідного місця України у світі. Загалом «Стратегія-2020» містить 62 реформи (дві з яких — пріоритетні) та дві програми (енергонезалежність, а також популяризація України у світі та просування інтересів держави у світовому інформаційному просторі).

Передовсім керівництво нашої держави пропонує звернути увагу на реформу системи національної безпеки і оборони, оновлення влади та такі реформи, як антикорупційна, судова. Не менш важливі зміни в правоохоронній системі, в системі державного управління. На часі й децентралізація, дерегуляція та розвиток підприємництва, реформа системи охорони здоров’я і зміни в податковій сфері.

За даними прес-служби Президента, реалізація стратегії передбачає досягнення 25 ключових показників, що оцінюють хід виконання реформ та програм. Зокрема планують, що у рейтингу Світового банку Doing Business Україна увійде до першої тридцятки, за зобов’язаннями в іноземній валюті за шкалою рейтингового агентства Standard and Poors наша держава має бути не нижче інвестиційної категорії «ВВВ», а її валовий внутрішній продукт (за паритетом купівельної спроможності) у розрахунку на одну особу, який розраховує Світовий банк, заплановано підвищити до 16 000 доларів.

До слова, чисті надходження прямих іноземних інвестицій до 2020 року, за ідеальним сценарієм, перевищать 40 мільярдів доларів, витрати на національну безпеку і оборону не будуть меншими за 3% ВВП. За індексом сприйняття корупції, який розраховує Transparency International, Україна повинна увійти до 50 кращих держав світу.

Чи не головна передумова реалізації стратегії — суспільний договір між владою, бізнесом та громадянським суспільством (кожна сторона має зону відповідальності). Так, згідно з цим президентським указом, Кабінет Міністрів має щороку до 15 лютого затверджувати план дій щодо реалізації положень документа та щоквартально інформувати про стан виконання плану дій щодо реалізації його положень.

Копітка робота над створенням «Стратегії-2020» розпочалася у липні 2014-го, а торік 24 грудня її схвалила на першому засіданні Національна рада реформ.