ЕКСПАНСІЯ.Плани Ізраїлю збудувати нові поселення у Східному Єрусалимі викликали критику з боку ООН. Усі країни-члени Ради Безпеки ООН засудили ініціативу Ізраїлю, проте США не підтримали офіційну заяву інших країн, що мала категоричний характер.

У ній дипломати заявили, що міжнародна співдружність не визнає жодних територіальних змін, здійснених ізраїльською стороною.

«Це, без сумнівів, є порушенням міжнародного права і порушенням принципів Близькосхідного квартету. Це створює перешкоду для близькосхідного мирного процесу. Я закликаю уряд Ізраїлю утримуватися від будь-яких заходів, спрямованих на побудову нових поселень», – заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун на брифінгу Ради Безпеки у середу.

Свої плани на розбудову 1500 домівок на територіях, окупованих під час шестиденної війни 1967 року, Ізраїль підтвердив у понеділок. А в середу уряд дав дозвіл на побудову ще понад 3-х тисяч будинків.

«Ми збираємося будувати нові домівки в Єрусалимі для всіх його жителів. І цю справу робили всі попередні уряди. Тож її продовжуватиме і мій уряд», – заявив Біньямін Нетаньяху.

В ООН переконані, що будівництво унеможливить подальші мирні переговори з Палестиною. Проте Ізраїль каже, що мирному процесу перешкоджає не забудова, а відмова Палестини визнати право єврейської держави на існування.

Copyright © 2012 euronews