ЕКОЛОГІЯ

80—90% забруднених територій уже можуть використовуватися без обмежень

Для забезпечення заходів з радіаційної безпеки на постійній основі проводиться радіаційний моніторинг навколишнього середовища, що визначено одним з головних напрямків діяльності на території зони відчуження. Так, з метою запобігання техногенному виносу радіонуклідів за межі зони відчуження постійно здійснюється радіаційний контроль транспорту, вантажів на контрольно-дозиметричних постах зони відчуження, наголосив під час брифінгу в Будинку уряду міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков.

«Щодо загальної ситуації в Україні, то слід зазначити, що за роки, які минули з часу аварії на Чорнобильській АЕС, природні процеси, а також контрзаходи, спрямовані на зменшення радіоактивного забруднення довкілля, призвели до істотного поліпшення радіологічної ситуації», — зазначив міністр. За його словами, від 80 до 90% територій, що нині де-юре належать до радіоактивно забруднених, можуть використовуватися без обмежень як з точки зору радіаційного чинника, так і з огляду інших захисних заходів. Утім, питання позбавлення таких територій статусу «забруднених» поки що на порядку денному не стоїть.  

У свою чергу, голова Державного агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша розповів про заходи, що здійснюються для розв’язання проблем, зокрема пов’язаних із зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС. «Для вирішення ситуації з ліквідацією радіоактивних відходів йде будівництво комплексу виробництв для дезактивації, транспортування, переробки та захоронення радіоактивних відходів «Вектор». Основні об’єкти його інфраструктури вже готові до роботи, а перші сховища мають бути введені в експлуатацію до кінця 2014 року. Комплекс «Вектор» має стати єдиним центром переробки та захоронення радіоактивних відходів зі всієї України», — повідомив Володимир Холоша. При цьому зазначено, що радіоактивні відходи іноземного походження Україна не прийматиме.

Натепер одним з головних напрямків робіт на Чорнобильській АЕС є перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, ключовим етапом якого є створення нового безпечного конфайнменту — захисної оболонки, що буде оснащена всіма необхідними механізмами для демонтажу зруйнованих аварією конструкцій та вилучення радіоактивних відходів.