ПЕРШІ КОМП’ЮТЕРИ. У суботу німецький аукціонний будинок Breker продав один із шести працюючих на сьогоднішній день комп'ютерів Apple-1.

Продаж пройшов із рекордною ціною в 516 000 євро або 671 400 доларів. На думку експертів, всього на сьогоднішній день в світі існує 44 комп'ютера Apple-1, але лише шість із них ще здатні вмикатися. Про це пише CyberSecurity.

Комп'ютери Apple-1 - перший комерційний продукт компанії Apple. Вони збиралися вручну особисто співзасновником Apple Стівом Возняком і продавалися Стівом Джобсом за 666,66 доларів. Всього було виготовлено близько 200 Apple-1, причому кожен із них супроводжувався листом, в якому Стів Джобс особисто гарантував справжність комп'ютера.

Інші аматорські комп'ютери того часу продавалися у вигляді набору для складання. На відміну від них, Apple I був повністю зібраний на монтажній платі, що містить близько 30 мікросхем. За що і вважається багатьма першим повноцінним ПК.

Тим не менш, для отримання робочого комп'ютера користувачі повинні були додати до нього корпус, джерело живлення, клавіатуру і монітор. Додаткова плата, що забезпечувала зв'язок із касетним магнітофоном для зберігання даних, була випущена пізніше за ціною в 75 доларів.

Продана модель була випущена 19 січня 1978 року і також має лист із підписом Стіва Джобса. У листі Джобса говориться, що Фред Хатфілд (первинний покупець Apple-1) може за додаткові 400 доларів купити більш досконалу материнську плату. А також в майбутньому обміняти Apple-1 з доплатою на модель Apple II 4K, яка підтримувала неймовірні на ті часи 4 кілобайти пам'яті. 4-килобайтная версія надійшла до продажу в червні 1978 року за 1298 доларів.

ICTV