Сьогодні в нашій країні спортивну галузь регламентують понад 800 нормативних актів. Тоді як, приміром, у розвинутих країнах спорт — це діяльність, яка регулюється із мінімальним втручанням з боку держави або зовсім без нього: за кожен вид відповідає відповідна національна федерація. Саме її керівники займаються розподілом фінансових ресурсів, затвердженням складу збірних, організацією та проведенням змагань. 

Розробку концепції реформування вітчизняної спортивної галузі нині завершує спільна робоча група Міністерства молоді та спорту, Національного олімпійського комітету і національних спортивних федерацій. Про це під час прес-конференції розповіли міністр молоді та спорту Дмитро Булатов, президент НОК Сергій Бубка та керівник робочої групи, президент Федерації плавання Дмитро Качуровський.

— 10 вересня проект розглянуть представники усіх національних спортивних федерацій, — зазначив Дмитро Булатов. — Фінальну ж версію концепції, а також нова редакція Закону України «Про фізичну культуру та спорт» і план законодавчих та нормативних дій буде представлено на Спортивному конгресі України в середині жовтня.

— Україні потрібно брати все найкраще зі світового досвіду. Спорт найвищих досягнень не стоїть на місці. Реформа в цій галузі — це не тільки кількість олімпійських медалей, це, передусім, здорова нація, — вважає голова НОК Сергій Бубка.

— Ключовий момент реформи — зробити систему прозорою, ефективною і простою. Український спорт має потужний потенціал, нам необхідно допомогти йому розкритися. Заняття спортом мають стати доступними для всіх людей, а послуги якіснішими, — наголосив своєю чергою президент Федерації плавання України Дмитро Качуровський, керівник робочої групи з реформування сфери фізичної культури та спорту.