ДІАЛОГ

Бюджетні нововведення дадуть змогу перерозподілити фінансовий ресурс на користь місцевих органів самоврядування

Зміни до бюджету 2013 року будуть внесені за результатами першого півріччя цього року. Згідно з ними, у разі наявності ресурсів і збалансування додаткових видатків для регіонів України будуть передбачені додаткові кошти за тими чи тими програмами протягом цього року. Про це повідомив під час проведення відеоконференції «Соціально-економічний розвиток регіонів України» представників Харківської, Дніпропетровської, Одеської і Львівської областей заступник начальника Управління місцевими бюджетами Міністерства фінансів України Володимир Нагорний.

За його словами, уряд цього року поряд із традиційним порядком фінансування капітальних видатків запропонував нові підходи. Це зокрема залучення додаткових ресурсів через банківський сектор під державні гарантії, що сприятиме вирішенню питань розвитку регіонів (на цей рік передбачено надання держгарантій обсягом 50 мільярдів гривень).

А потреби у регіонів у додатковому фінансуванні є. За даними Дніпропетровської  обласної державної адміністрації, за п’ять місяців цього  року до місцевих бюджетів надійшло 3,5 мільярда гривень, що на 7% перевищує відповідний показник січня-травня минулого року. Разом з тим, за підсумками минулого року область недоотримала субвенції інвестиційного спрямування. Крім того, невиплаченою в органах казначейства залишилася кредиторська заборгованість 196,5 мільйона гривень (це зокрема кошти на капітальні видатки та будівництво метрополітену).

Представники Львівської облдержадміністрації занепокоєні, що восени перед ними може постати проблема видатків із надання послуг хворим на гемодіаліз (закупівля медпрепаратів, медична допомога). В обласному бюджеті на це передбачено 27 мільйонів гривень, тоді як дефіцит ресурсів становить понад 10 мільйонів гривень через те, що з початку року зросла кількість людей, які потребують цієї процедури. Для таких пацієнтів гемодіаліз — питання життя і смерті. На думку львівських чиновників, витрати на це має взяти  Міністерство охорони здоров'я, або має бути виділений додатковий ресурс до обласного бюджету. 

Обсяг місцевих бюджетів на 2013 рік становить 220,1 мільярда гривень, що на 14,7% більше, ніж торік. Крім того, завдяки внесеним торік змінам до Бюджетного кодексу обласні і республіканський Автономної республіки Крим бюджети отримають додатково 0,9 мільярда гривень на виконання власних повноважень (торік вони отримали на це 8,9 мільярда гривень).

Як уточнив Володимир Нагорний, державну підтримку розвитку регіонів цього року передбачено здійснювати через державний фонд регіонального розвитку (1,3 мільярда гривень) та субвенції з державного бюджету місцевим. Прогноз надходжень до бюджету розвитку місцевих бюджетів становить 7,7 мільярда гривень. При цьому питома вага бюджету розвитку у спеціальному фонді місцевих бюджетів зростає до 56,6%.