Андрій ДМИТРЕНКО
для «Урядового кур’єра»

ПЕК. Реверсне постачання природного газу з країн Євросоюзу, ціноутворення на російські енергоресурси та акціонування Укренерго стали основними темами брифінгу міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького у Будинку уряду. 

За його словами, потенційний об’єм газу, який може бути поставлено до України з Європи за реверсними маршрутами, становить 30 мільярдів кубометрів на рік, однак це не означає відмову від російського імпорту.

«На сьогодні ціна коливається в межах 340—370 доларів за тисячу кубометрів. Але ми ще маємо враховувати додатковий маршрут, тому що здійснюємо фізичні поставки газу за реверсними маршрутами», — сказав Едуард Ставицький. 

Ціна російського газу, враховуючи знижку, зафіксовану двосторонніми міжурядовими угодами, становитиме у третьому кварталі цього року 400 доларів за тисячу кубометрів. 

Реверсні маршрути дадуть змогу на 100% диверсифікувати постачання газу для нашої економіки, сказав Е. Ставицький. «Проте ми не зможемо повністю відмовитися від закупівель російського газу, оскільки російська сторона є для нас стратегічним партнером».

При цьому він зазначив, що наявність реверсних маршрутів сприятиме виходу України «на справедливу ціну на газ».

Також міністр розповів про акціонування Укренерго. «Міністерство розробляє такий законопроект, оскільки є доручення, і ми переводимо всі наші структури в ПАТ. Тому це не може означати прямої приватизації», — резюмував міністр.