Які думки переважають серед українців нині щодо розв’язання кримської проблеми? Таке дослідження (не було опитано тільки Луганську область та АРК) недавно провів фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». За словами його директора Ірини Бекешкіної, 69% громадян дотримуються позиції, що Крим — це українська територія, анексована Російською Федерацією. Лише 14% громадян визначають Крим як територію Російської Федерації, ще 8% не змогли чітко визначити свою позицію.

Ставлення до Криму як до анексованої території переважає в усіх регіонах України, крім Донбасу: там тільки 22% жителів сприймають Крим як територію України, що стала об’єктом анексії.

Вивчали соціологи й питання повернення Криму. Більшість опитаних (69%) вважають, що робити це потрібно, 42,5% — вже сьогодні, оскільки там проживають українці й татари, що потребують захисту. Ще 27% вважають, що не тепер.

Єдиним регіоном України, де більш як половина населення не вважає доцільним повертати Крим до складу України взагалі, виявився Донбас.

А ось у який спосіб повернути республіку до складу України, громадська думка єдиного підходу не пропонує. Так, найбільшу підтримку було надано перспективі повернути Крим у результаті підвищення рівня добробуту. 21% отримав сценарій, за яким повернення Криму відбудеться внаслідок погіршення ситуації в РФ. Ще 14% жителів України вважають, що повернути Крим можливо тільки воєнним шляхом, майже стільки само (13%) підтримують спосіб міжнародного тиску та санкцій Заходу стосовно Росії.

Коментуючи результати досліджень, науковці, які взяли участь у їх обговоренні, найголовнішою проблемою вважають брак державної стратегії в цьому питанні.

Що ускладнює справу? На думку експерта Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталії Беліцер, заблокований проїзд населення в Крим веде до ізоляції й посилення там російського впливу.

Завідувач відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента у справах кримськотатарського народу Арсен Жумаділов виокремив два етапи повернення півострова: деокупацію — це наша перспектива, і реінтеграцію, якою слід уже займатися, налагоджуючи тісні зв’язки з населенням Криму.

Такий підхід повністю поділяє кримчанка Марія Цатурян. За її словами, Україна програла півострів давно, оскільки влада ніколи не проводила там відповідну політику. Як раніше, так і тепер, не враховується специфіка Криму. Блокада пасажиропотоку теж шкодить українській стороні — це черговий удар по патріотах, які живуть на півострові. А тому, впевнена кримчанка, на півострів слід збільшувати інформаційний потік.