Правління Нацбанку 2 березня 2015 року схвалило кілька рішень для стабілізації макрофінансової ситуації за результатами рекомендацій Комітету з монетарної політики НБУ щодо необхідності проведення більш жорсткої грошово-кредитної політики.

Разом з уже запровадженими адміністративними обмеженнями для стримування девальваційного тиску на гривню, зниження напруги на грошово-кредитному ринку та нівелювання ризиків для цінової стабільності в середньостроковій перспектив було прийнято такі рішення. По-перше, вирішено підвищити з 04. 03. 2015 р. облікову ставку з 19,5% до 30,0% річних (постанова правління НБУ №154 від 02. 03. 2015 р.) з відповідним коригуванням процентних ставок за активними та пасивними операціями з регулювання ліквідності банківської системи. Задля уникнення негативних наслідків для стабільності банківської системи визнано доцільним обмежити вплив підвищення облікової ставки на вартість уже наданих банкам стабілізаційних кредитів — їх вартість не зміниться.

По-друге, вирішено збільшити обсяги обов’язкових резервів банків. У період 11 березня — 10 квітня 2015 року обсяг цих резервів збільшиться орієнтовно на 12 мільярдів гривень, що зменшить обсяги вільної ліквідності банківської системи та сприятиме зниженню девальваційного тиску на обмінний курс. Це дасть змогу нівелювати вплив курсового чинника на обсяг обов’язкових резервів в сумі орієнтовно 9 мільярдів гривень. 

По-третє, йдеться про використання жорстких кількісних показників грошової пропозиції відповідно до попередніх домовленостей із фахівцями МВФ. Зокрема максимально допустиме зростання монетарної бази в 2015-му, узгоджене з макроекономічними прогнозами, оцінено в 91 мільярд гривень.