ЗДОРОВ’Я. Ймовірність отримання теплового удару підвищується, коли температура повітря наближається до температури тіла людини. 

Про це у вівторок на прес-конференції на тему «Як відпочити та не зашкодити здоров'ю: поради лікарів» заявив головний комбустіолог МОЗ України Георгій Козинець, передає УКРІНФОРМ.

«При температурі навколишнього середовища, яка наближається до температури тіла людини – це 36-37 градусів, – уже є всі передумови для перегрівання організму і розвитку теплового удару», – сказав Козинець.

Він пояснив, що інфрачервоне опромінення дуже швидко і глибоко проникає у тканини організму і призводить до перегріву, який є початковою стадією теплового удару.

За словами фахівця, першими ознаками перегріву є почервоніння і підвищення температури до 37-38 градусів. Допомога на цій стадії можлива без втручання медиків – людину треба охолодити шляхом обливання водою або провітрювання приміщення. А при тепловому ударі, коли температура тіла підвищується до 39-40 градусів, з'являються дихальні розлади і ознаки непритомності, окрім охололодження, слід обов'язково звертатися до лікарів, бо на цій стадії для відновлення життєдіяльності потрібні реанімаційні заходи, підкреслив Козинець.

Головний комбустіолог МОЗ також наголосив, що не слід довго перебувати на відкритому повітрі навіть у хмарний день. «У цей момент інфрачервоне опромінення найбільшої сили, тож перебування на відкритому повітрі зумовлює перегрів організму аж до теплового удару», – зауважив він.

Фахівець порадив для уникнення теплового удару перебувати у захищених від сонячного опромінення місцях, уникати потрапляння прямих сонячних променів на шкіру і носити капелюха.