Ідея проекту полягає в тому, щоб нинішні студенти мали змогу оволодіти основами досвіду професійної діяльності та практичними навичками ще під час проходження практики в конкретних установах та підприємствах. І писали свої дипломні роботи, враховуючи реальні проблеми, що їх доведеться розв’язувати на своєму майбутньому робочому місці, яке має бути в рідному районі, звідки свого часу хлопці й дівчата поїхали на навчання до вишів обласного центру.

«З одного боку, нині в районі нагальна потреба у висококваліфікованих кадрах, здатних упроваджувати інноваційні технології та проекти, модернізуючи сільське господарство. З іншого — професійне становлення майбутніх фахівців безпосередньо залежить від освоєння практичних навичок. Ми можемо сприяти знайомству потенційних роботодавців із майбутніми випускниками для надання їм першого робочого місця після закінчення університету. Тож наше завдання — забезпечити трансформацію навчально-пізнавальної діяльності студентів у професійну та зацікавити випускників сприятливими умовами для роботи в агропромислових підприємствах району задля повернення молодих фахівців на Попаснянщину», — пояснює голова Попаснянської райдержадміністрації Ігор Агібалов.

Аби проект став реальністю, довелося виконати чималу роботу, щоб встановити, де саме і на яких спеціальностях навчаються попаснянці. Першою в рамках поставленого завдання відбулася зустріч і знайомство зі студентами Луганського національного аграрного університету. Її учасники залишилися задоволені перспективами.

«Тема моєї дослідницької роботи на звання бакалавра (інтенсифікація вирощування ранніх овочів) прогресивна, бо це економічно вигідно, щоб не завозити їх з-за кордону. І в мого товариша Івана Кіщенка схожа. Виявилося, що наші роботи здатні зацікавити керівників аграрних підприємств району. Тож, можливо, працюватимемо з фермерами й писатимемо дипломні роботи вже на основі реальної практики, — ділиться враженнями майбутній технолог з агрономії студент четвертого курсу Ігор Сахненко-Василишин. — Навіть, може, п’ятий курс закінчуватимемо вже з трудовою книжкою на руках».

І декан агрономічного факультету Луганського національного аграрного університету Анатолій Денисенко відзначає користь пілотного проекту.

«Працевлаштування молодих фахівців — найчастіше проблема. Її найефективніше розв’язувати спільними зусиллями вишу й районних адміністрацій. В ідеалі пілотний проект дасть змогу налагодити справжній зв’язок старшокурсників із виробничниками. ВНЗ дасть випускникові найсучасніші знання, а майбутній роботодавець поставить конкретні завдання щодо освоєння навичок ще на студентській лаві. А коли наука та виробництво йдуть поруч, співпраця буде максимально плідною».