Лише 1 серпня Міжнародна комісія в повному складі вперше потрапила до місця падіння літака Боїнг 777 «Малайзійських авіаліній». За словами віце-прем’єр-міністра України, голови Державної комісії з розслідування катастрофи літака Володимира Гройсмана, 20 автомобілів Міжнародної комісії дісталися території авіакатастрофи. Комісія працювала у повному складі: 10 спеціалістів з місії ОБСЄ, 53 — від Нідерландів, 38 — від Австралії. Їх супроводжували представники мас-медіа.

«Ми постійно перебуваємо в контакті з нашими міжнародними партнерами, — зазначив Володимир Гройсман. — Діє ситуаційна кімната, де працюють всі учасники розслідування: експерти з ОБСЄ, Австралії та Нідерландів. До цього процесу долучилася й малайзійська сторона. Крім того, є рішення, що експерти базуватимуться ближче до місця катастрофи, щоб зменшити час на пересування, і приділити більше уваги необхідним дослідженням».

На запитання, чи братиме участь у розслідуванні російська сторона, віце-прем’єр-міністр відповів: «Російська Федерація вже «взяла участь». Ми маємо розуміти, що є певна зацікавленість, заангажованість Росії у цьому питанні».

Володимир Гройсман також повідомив, що Національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів України попередньо затвердило звіт щодо причин аварії, який найближчим часом відправлять до Нідерландів для подальшої роботи.

 «Незважаючи на те, що міжнародні експерти не отримали від бойовиків гарантій безпеки роботи у зоні уламків літака, вони прийняли мужнє рішення дістатися місця катастрофи. Вони потрапили на цю територію, попрацювали там обмежений час, після чого повернулися до Донецька», — повідомив віце-прем’єр-міністр.

Він підкреслив, що українська сторона жодних військових дій на території пересування місії та місця трагедії не веде. «У 20-кілометровій зоні роботи експертів підтримується повний спокій з боку українських військових», — сказав він.

Володимир Гройсман також повідомив, що згідно з домовленостями тристоронньої контактної групи у Мінську було прийнято рішення щодо припинення з боку бойовиків будь-яких військових дій у тому коридорі, який сьогодні перевірили міжнародні експерти.

Крім того, віце-прем’єр-міністр поінформував, що групі вдалося домовитися про передачу з тимчасово контрольованої бойовиками території українській стороні потяга, у складі якого є вагон з речами загиблих у катастрофі пасажирів. «Є домовленість контактної групи, що протягом двох днів потяг буде передано українській стороні», — сказав він.

Однак уже 4 серпня пополудні вкотре стало зрозуміло, чого варті обіцянки терористів: експерти знову не змогли потрапити на місце авіакатастрофи. Бойовики блокували пересування колони підконтрольною їм територією.

Як уточнили в Мінрегіонбуді, до роботи мали приступити 124 спеціалісти, які рухалися на місце аварії літака у колоні з 18 автомобілів. Група планувала обстежити два поля на захід від місця катастрофи. Коли міжнародні експерти продовжать роботу, наразі невідомо. Представники місії ОБСЄ знову почали перемовини з терористами щодо можливості потрапляння на місце авіакатастрофи.

А тим часом з Харкова до Нідерландів вилетів літак, на борту якого контейнери з фрагментами тіл і особистими речами загиблих пасажирів Боїнга, знайденими експертами 1—2 серпня. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра
»