Не секрет, що головний показник ефективності роботи державних фінансових інспекторів, чи, як їх за звичкою називають, ревізорів, — сума повернутих у державну власність незаконно привласнених грошей чи майна. Адже ні держава, ні громадськість не відчувають полегшення від того, що ревізори лише виявляють факти крадіжки багатомільйонних сум, давно виведених за кордон. Та й самих фінансових інспекторів роль статистів не дуже тішить…

Інша річ, коли за результатами ревізій поцуплені гроші повертаються у державну скарбницю, а незаконно привласнене майно — державі чи територіальній громаді. І саме цей напрям став основним у роботі фінансових інспекторів. Про це свідчать передусім результати Держфінінспекції за минулі три квартали цього року.

Отже, протягом дев’яти місяців завдяки ефективній роботі працівників  контрольно-ревізійного органу забезпечено відшкодування і поновлення втрат фінансових та матеріальних ресурсів держави на суму понад 1,2 мільярда гривень. При цьому сума відшкодування втрат, виявлених у попередні роки, становить 467 мільйонів гривень.

Загальна ж  сума — це кошти, які в результаті контрольних дій надійшли до бюджетів, бюджетних установ і організацій та підприємств (322,6 мільйона гривень), а також відшкодування і поновлення незаконних, нецільових витрат та недостач ресурсів (майже 908 мільйонів гривень).

Тож є підстави стверджувати, що завдяки системній роботі органів  Держ   фінінспекції стан фінансово-бюджетної дисципліни в державі цього року значно поліпшився: зменшилася питома вага підприємств, установ та організацій, які допустили фінансові порушення. Так, питома вага втрат щодо  охоплених контролем ресурсів становить 0,5 %. Торік у січні — вересні цей показник був майже 1,4 %.

Проте в роботі фінансових інспекторів є ще один показник результативності: сума порушень, яким вдалося запобігти. Адже народна мудрість стверджує, що ліпше лихові запобігти, ніж потім його виправляти.

Так, торік для дерегуляції та зменшення фіскального тиску на суб’єктів господарювання Держфінінспекція задекларувала перехід від кількості контрольних заходів до їхньої якості. Для цього було запроваджено підхід до планування контрольно-ревізійної роботи та відбору об’єктів контролю на підставі оцінки ризиків допущення фінансових порушень, моніторингу ризикових операцій, інформації зі ЗМІ, звернень громадян та телефону довіри Держфінінспекції України. Завдяки цьому значно зменшилася кількість  контрольних заходів: якщо за 9 місяців 2012 року державні фінансові інспектори перевірили майже 7,3 тисячі підприємств, установ і організацій, то за той самий період 2013-го — понад 4,7.

Крім того, застосування нових підходів надало можливість фінінспекторам за три квартали 2013 року запобігти зайвим витратам у сфері державних закупівель на суму понад 1,3 мільярда гривень. Зроблено це було без виходу фінансових інспекторів на об’єкт шляхом запиту документів. Зокрема, через виявлені фінансові порушення було скасовано конкурсні торги на загальну суму 567,4 мільйона гривень та розірвано укладені договори загалом на 760,6 мільйона гривень.

Найзначніші результати роботи із запобігання втрат у держфінінспекцій у Донецькій, Львівській, Луганській, Дніпропетровській, Одеській, Черкаській областях та Києві.

ДОВІДКА «УК»

Протягом 2012 року органи Держфінінспекції України забезпечили відшкодування втрат державних ресурсів на суму 1,9 мільярда гривень і  перевірили понад 8,9 тисячі підприємств, установ і організацій.

А за результатами моніторингу державних закупівель торік запобігли втратам під час закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти на суму майже 1,7 мільярда гривень. Зокрема, за рахунок скасування конкурсних торгів — на суму 956,2 мільйона гривень та шляхом розірвання укладених договорів — на суму 704,3 мільйона гривень. 

Юрій ВАСИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»