Після канікул розпущений Президентом парламент розпочав роботу, наче Україна не перебуває у стані війни. У сесійній залі спромоглися зареєструватися лише 316 депутатів. Однак і це зовсім не означало, що ті, хто зібрався під куполом на Грушевського, почали працювати конструктивно на благо Вітчизни. Уже під час виголошення заяв від фракцій спікер парламенту Олександр Турчинов змушений був позбавити слова одіозну представницю Партії регіонів, яка звинуватила українську владу в кровопролитті на сході України.

Лише з третьої спроби він домігся того, що 235 депутатів підтримали постанову «Про порядок денний п’ятої сесії Верховної Ради України сьомого скликання». Це досить дивно ще й тому, що напередодні на погоджувальній раді жодна фракція не була проти.

Сам же порядок денний досить насичений і передбачає розгляд низки питань, що стосуються як воєнних проблем, так і боротьби з корупцією, економічного розвитку, підтримки сільського господарства. Щоправда, беруть сумніви стосовно того, чи встигнуть парламентарії їх розглянути, якщо на сесійному тижні збиралися працювати у пленарному режимі лише у вівторок. А в разі крайньої потреби пропонувалося надати право Голові Верховної Ради оголошувати додатковий день для зібрання. До перерви за такий порядок народні обранці не проголосували.

Зате підтримали два законопроекти, які стосуються спрощеного перетину кордону та зменшення витрат під час ввезення в Україну продукції оборонного призначення для армії. Зокрема йдеться про Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України», згідно з яким під час ввезення на митну територію України або вивезення за її межі від оподаткування митом звільняється, серед іншого, продукція оборонного призначення для відсічі збройної агресії проти України, забезпечення недоторканності державного кордону, захисту держави і суспільства від тероризму. Перелік товарів із зазначенням кодів згідно з УКТЗЕД затверджує уряд.

Парламент вніс зміни й до Податкового кодексу (щодо спрощення ввезення продукції оборонного призначення, №4556а). Їх підтримав 231 народний депутат із 320 зареєстрованих у залі. Віднині статтю 197 Податкового кодексу доповнено пунктом про звільнення від оподаткування ПДВ операцій з увезення у митному режимі імпорту на митну територію України продукції оборонного призначення, визначеною Законом «Про державне оборонне замовлення», під час АТО, дії надзвичайного або воєнного стану.

Закони набувають чинності з дати їхнього офіційного оприлюднення. Щоправда, дія поширюється на товари військового призначення (за кількома винятками), які перебували під митним контролем, але не були випущені для вільного використання на території України до дати набрання чинності цим законом.

У першій половині дня депутати повернулися до розгляду календарного плану роботи парламенту: 262 народних обранці підтримали ідею працювати в пленарному режимі один раз на тиждень (у вівторок). Винятком буде цей тиждень, на якому в четвер проведуть закрите засідання щодо ситуації в зоні АТО за участі уряду та силового блоку.

Голосування за проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» про встановлення процедури тимчасового обмеження трансляції та ретрансляції на нашій території програм телерадіоорганізацій, які не підпадають під юрисдикцію України» та проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав» успіхом не увінчалося. Зате за відставку міністра економічного розвитку і торгівлі Павла Шеремети набралося аж 252 голоси.

Одне слово, колишня провладна більшість виявилася не здатною голосувати за вкрай необхідні в умовах війни закони.