На Дніпропетровщині продовжено добру торішню традицію розпочинати новий навчальний рік всеобласним уроком, присвяченим майстер-класу з петриківського розпису. Перебуваючи у Дніпропетровську на урочистостях з нагоди Дня знань, віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул повідомив, що незабаром у культурному житті України відбудеться одна з найзнаковіших подій за всю історію незалежності: петриківський розпис у грудні номінується ЮНЕСКО на отримання статусу нематеріальної культурної спадщини людства.

«Упровадження цього проекту у школах є важливим елементом самоідентифікації, — переконаний урядовець. — Якщо раніше традиції передавались по родинній лінії, то нині у нас є всі можливості, аби навчати дітей Петриківки і на рівні садочків та шкіл. Це дасть змогу сформувати міцний фундамент для подальшого збереження та розвитку автентичних українських традицій».

Водночас він запевнив, що уряд приділяє особливу увагу створенню сучасного освітнього ланцюжка, починаючи з дитячих садків, шкіл і закінчуючи вищими навчальними закладами. В області, зокрема, триває оновлення автобусного парку за програмою «Шкільний автобус». У цьому році сільські райони Дніпропетровщини отримали 13 новеньких машин. Усі автобуси, які здійснюють перевезення, обладнані системою GPS-навігації і підключені до системи логістики, що дає змогу кожному з батьків через мережу Інтернет стежити за переміщенням автобуса на маршруті.

Олександр Вілкул устиг і на вручення студентських квитків першокурсникам Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені В. Лазаряна.

«Перед Укрзалізницею стоять завдання збільшення швидкості та комфортності пасажирських перевезень, розвитку логістичного потенціалу країни, її інтеграції в європейську транспортну систему, розвитку транзитних перевезень. І ви будете брати безпосередню участь в реалізації цих завдань після закінчення вишу», — сказав він у вітальному слові. І додав, що у цьому ВНЗ студенти-залізничники мають змогу отримувати якісну освіту, освоювати нові технології, вивчати європейський та світовий досвід. Зокрема, частиною підготовки студентів в ДНУЗТ є отримання освіти за європейськими стандартами в галузі міжнародних перевезень.

«Високий рівень знань фахівців-залізничників є основою для підвищення якості обслуговування пасажирів, ефективної логістики вантажоперевезень та розвитку залізничної інфраструктури», — цитує слова Олександра Вілкула прес-служба віце-прем’єра.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

ДОВІДКА «УК»

У Міністерстві освіти і науки з 2 вересня 2013 року розпочинає роботу «гаряча телефонна лінія» з питань організації навчально-виховного процесу в школах країни, повідомляє прес-служба відомства. Свої скарги та пропозиції можна висловити за телефонами:

(044) 481 47 68 (початкова школа, 1—4 класи);

(044) 481 32 07 (5—11 класи).