«А ви дістали рукавиці?» Про це доволі суворо запитав очільник області Василь Берташ керівників районів та департаментів на спеціальному засіданні колегії облдержадміністрації. Адже свято, яке рекомендує мати їх про запас, давно минуло. Скільки ж коштують «рукавиці» на сезон для всієї Рівненщини? 

Виявляється, не мало не багато — 85 мільйонів гривень (це кошти підприємств та цільові видатки місцевих бюджетів), як і торік. Але з початку року область зекономила мільйон гривень, що в перерахунку на енергоресурси означає 320 тисяч кубометрів газу та 330 тисяч кіловат-годин електроенергії — завдяки впровадженню заходів з енергозбереження. Тут Рівненщина попереду всіх: область найактивніше замінює імпортний газ місцевими видами палива, показник заміщення — 3,5% при загальноукраїнських 2%. На виході ще один потужний інвестиційний проект вартістю 400 мільйонів гривень: у селі Людинь Дубровицького району ось-ось запрацює завод із виробництва 100 видів торф’яних субстратів.

Але проблем вистачає. Перша — середньообласний рівень відшкодування тарифами вартості послуг теплопостачання становить лише 85,4%. Тобто жителі Рівненщини (як побутові споживачі) платять за дороге тепло менше, ніж воно коштує насправді — різницю тепловикам зобов’язалася відшкодовувати держава. Але сповна не відшкодовує. Тож теплопостачальні підприємства лише невеликої Рівненщини мають майже 32 мільйони гривень збитків при рівні оплати споживачів за отримані послуги… 111%!

Звідси інша проблема: тепловики розраховуються за газ лише на 70%, їхні борги сягають уже майже 200 мільйонів гривень, зокрема з початку року — 51 мільйон. Та, схоже, ці борги вже нікого не лякають: їх, як козирну карту, дістають із рукава напередодні кожного опалювального сезону. А далі ситуація якось самоврегульовується. Нині в області 311 кілометрів теплових мереж, 10 — аварійних, 135 кілометрів — зношених, тобто замінювати треба щонайменше половину. Тільки за що? За збитки?

Тим часом місцева влада стверджує, що нинішній теплий сезон розпочнеться вже з 5 жовтня: до цього зобов’язує телеграма з Мінрегіону, яка надійшла в облдержадміністрацію. Одне слово, рукавиці зараз украй необхідні.