З  нагоди Міжнародного дня відваги жінок у Державному департаменті США оприлюднили імена десяти найсміливіших жительок планети. Серед них і наша співачка, громадський діяч і волонтер Євромайдану Руслана Лижичко.

Вручала нагороди цьогоріч перша леді США Мішель Обама, оскільки керівник Держдепу Джон Керрі цими днями перебуває в Києві.

Чергова нагода нагадати світові про Україну не буде змарнована. Фото з сайту theobamadiary.com

«Ця нагорода, безперечно, має для мене велике значення, однак кожна жінка, яка стояла на Майдані і підтримувала протести, кожна жінка, яка мужньо допомагала нашим побратимам під кулями, так само гідна називатись найсміливішою. І я переконана, що це наша спільна перемога та відзнака», — зазначила Руслана у промові.

Також вона додала, що ця нагорода дасть змогу привернути максимальну увагу до реальних подій в Україні.

Співачка повідомила про заплановані зустрічі, зокрема з представниками найвпливовіших медіа США, громадськістю та політичними діячами. «Світ повинен знати правду про Україну від першоджерел. І ми повинні говорити зі світом відкрито, чесно, правдиво, незважаючи на потоки брехні, брудної пропаганди з різних боків. Нам нема чого соромитися і приховувати в нашій боротьбі за краще життя і свою гордість! Україна відкрита світу», — сказала Руслана.

Серед інших дев’яти номінантів премії — 16-річна індійська дівчинка Лакшмі, яка почала боротися за права індійських жінок після того, як на неї було вчинено напад; а також адвокат Фіджі Рошик Део і гінеколог з Афганістану Насрін Оріакіл. Ще в десятку найвідважніших жінок планети потрапили представниці прекрасної статі із Зімбабве, Саудівської Аравії, Малі, Гватемали, Таджикистану та Грузії.

Зазначимо, що жінка-священик євангелістської церкви Русадан Готсиридзе була визнана мужньою жінкою за її роботу у сфері релігійної толерантності, рівних прав жінок та захисту національних меншин Грузії.

Нагадаємо, премію International Women of Courage засновано у США 2007 року Держсекретарем Кондолізою Райс. Щорічно до Міжнародного дня відваги жінок 4 березня її вручають десятьом жінкам із різних країн, які продемонстрували виняткову мужність і лідерство в гарантуванні миру, справедливості, прав людини та розширення можливостей жінок, часто ризикуючи власним життям. Загалом з часу запровадження Держдепартамент відзначив 76 жінок із 49 країн світу.